Риболов: Почват скобарските фиести

Риболов: Почват скобарските фиести

Дългоочакваното активизиране на скобара по нашите големи реки вече е факт. Тази риба тепърва влиза във фокуса на речните въдичари и ще бъде център на внимание за цялата зима.

Като типично студенолюбив вид тя буквално изчакваше заради капризите на времето, предложило ни необичайно топъл ноември. Имаше епизодични успехи, но като че ли преобладаваха разочарованията. А старите рибари казват: скобарът тръгва с първите слани.
Е, времето застудя, паднаха и типичните за сезона валежи, имаше и слани, така че рибите окончателно преминаха на зимен режим и се групираха по вировете около мостове и в близост до населени места. Това са обичайните им зимовища в студеното време те обикалят из определен участък, но не поемат дълги миграционни рейдове, задоволявайки се с храната, която течението им носи. Именно това чакаха рибарите-скобарджии. Сега вече може да се разчита на резултатен и дори целодневен улов на типичните за този мид примамки - бял и торен червей, троха, тесто, парче сланинка. Разбира се, след съответното захранване, което да привлече вниманието на пасажа.
По реките обаче шетат и друг вид рибари - тройкаджии, които вече години наред тормозят рибата. с голи тройки, монтирани на традиционен такъм за плувкаджийски риболов, само че доста по-усилен. Имаше апели сред рибарската общност този метод да бъде забранен, но компетентните органи все още умуват около някои промени в закона за рибарството и както изглежда, по този наболял въпрос не се предвиждат съществени корекции.
в. Уикенд
Избрани сайтове типичните

Най-актуални страници типичните

  • Курсове по Adobe Illustrator - векторна графика и реклама Adobe Illustrator

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван 09.11.2019г. повече » ...

  • Мароко - От Имперските столици до загадките в Сахара - 01.10.2019; 08.10.2019; 15.10.2019г. повече » ...