Природа: В река Конго се въдят риби чудовища!

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - В река Конго се въдят риби чудовища!?

В река Конго се въдят риби чудовища!? Британецът Джереми Уейд е известен като телевизионен водещ, биолог, и пътешественик, но наскоро той се прочу в съвсем друга област - риболова.

И то не с каква да е риба, а с истинско чудовище, хванато във водите на африканската река Конго. Става дума за далечен роднина на костурите, вид тигрова риба, която се счита от местните жители за изключително кръвожадна и опасна. Някои я сравняват с пиранята, а се оказва, че тя е по-страшна и от тях, понеже не се церемони да напада дори крокодили.
Уловеното зъбато чудовище има паст, която всява страх и ужас у всеки, който погледне към нея. Трофеят на Джереми тежи 45 кг. и е дълъг почти метър и половина. Хванат е със спортна въдица, на някакво подобие на изкуствена муха, но доста по-обемно. В улова обаче няма нищо случайно.
Откакто Джереми забелязал присъствието на звяра в определен участък на реката, забравил за всякакви други ангажименти и изцяло бил завладян от идеята да го примами и улови. Цели 8 дни продължило надхитряването, докато най-накрая целта била постигната и рибата захапала куката.
Местни рибари споделят, че такива риби има много в реката, но никой не се осмелява дори да прави опити да ги хване с въдица. Нещо повече, хората дори се страхуват да влязат да се изкъпят и имат пълно основание. Щом тези чудовища се опират на тигрите, не е трудно да си представи човек как ще се отнесат към друга, доста по-беззащитна плячка.
Статия от в. Галерия, 4-10 ноември 2010г.
Снимка: Интернет


 - Риби Чудовища в река Конго!?


Избрани сайтове Конго