Риболов на хищници

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Есенен тролинг за гладни хищници

Есента е времето, когато дребните риби започват да се групират на пасажи в дълбоките части на водоемите.

Изобилието от хранителни запаси за хищниците намалява и те стават по-уязвими при риболов с изкуствени примамки. Много често обаче трофейните екземпляри се придържат на разстояние от брега, което изисква използването на лодка. Влаченето на воблери и блесни се нарича тролинг.
У нас този метод се популяризира масово в последните години. Практикува се по всички по-големи наши язовири, като основният улов е от сомове, бели риби, щуки, кефали, костури, а по високопланинските водоеми - и пъстърви. При риболова на тролинг са ни необходими пръчки с дължина около 2,70 м. Те се поставят на специални стойки в лодката, така че да са насочени максимално встрани една от друга. Желателно е използването на плетено влакно, което има почти нулева разтегливост и рибата се самозасича при удар. Освен това при закачки в подводни дънери или скали шансът да спасим примамката от скъсване се увеличава многократно.
При риболов на щука и американска пъстърва се използват сравнително по-плитко газещи воблери, които се водят в средните и горните водни слоеве. По този начин е много вероятно примамката ни да бъде забелязана от хищника. За бяла риба и сом пък се използват воблери, които се водят почти до самото дъно. Можем да опитаме и с тежки силиконови примамки, особено ако търсим трофейни костури във водоема. Задължителен аксесоар при риболов на тролинг е сонарът. Освен че показва къде са пасажите с риба, той ни дава представа и за релефа на дъното, както и дълбочината под лодката.
В края на октомври се хващат рекордни сомове на язовирите "Тича", "Студен кладенец", "Кърджали", и "Александър Стамболийски". Щуките можете да потърсите на язовир "Жребчево", "Йовковци", както и ро река Дунав. Едри бели риби по това време се мамят на "Ивайловград", "Бели лом", "Сопот", а американската пъстърва е активна на "Доспат" и "Белмекен". В най-близкия на столичани язовир "Искър" може да се улови всякакъв вид хищник, стига да проявим упорство и да потърсим къде са пасажите.
Статия от в. Галерия
Избрани сайтове тролинг