Птици: Празник на лешояда днес

 - Празник на лешояда

Празник на лешояда ще се проведе в Сливен

Сливен. Празник на лешояда ще се проведе днес в Сливен. Това съобщи пред радио „Фокус”-Сливен директорът на Природен парк „Сините камъни” Иван Иванов. Събитието се организира за първа година и съпътства пускането на първите птици от вида на свобода в Сливенския Балкан. Иванов добави, че очаква днес да бъде поставено началото на един традиционен празник на лешояда в България, който да се чества в Сливен. Празникът ще бъде открит в 14.00 часа пред Научно-технически съюз- Сливен. Предвидени са забавления за деца, както и рисунки на асфалт. Ще бъдат раздадени рекламни материали за дейността на парка и живота на лешоядите, добави още Иванов. Патрон на събитието ще бъде вицепрезидентът на Република България ген. Ангел Марин, а на фестивала ще присъстват и представители на Фондацията за опазване на лешоядите от град Майорка, Испания. Събитието се осъществява в рамките на проект „Възстановяване на популациите на едрите европейски видове лешояди в България”, подкрепен от Финансовия инструмент за околна среда (LIFE+) на Европейската общност. Това е петгодишен проект, който предвижда реинтродукцията на белоглави лешояди в Стара планина, като първа стъпка за бъдещо връщане на по-редките черни и брадати лешояди в България и на Балканския полуостров. Днес на свобода в Сливенския Балкан ще бъдат пуснати първите шест птици, които изкараха адаптационен период по програма за реинтродукция на лешоядите в Стара планина. Птиците се намират във волиера в местността Каракитюк и вече около година и четири месеца свикват с условията на Сливенския балкан. След първото пускане в клетката ще останат седем птици, които ще продължат да се приспособяват към условията в балкана. Първите птици пристигнаха през юни 2009 година по план за възстановяване и опазване на лешоядите на Балканския полуостров. В него се предвижда в рамките на три години от 100 до 150 птици от вида белоглав лешояд да бъдат реинтродуцирани в района на Стара планина, от където птицата е изчезнала като гнездящ вид. Застрашените птици са предоставени от Фондацията за опазване на Черния лешояд на остров Майорка (Испания), а пренасянето им в България се осъществява с подкрепата на Франкфуртското зоологическо дружество и Федералната фондация по околна среда. Птиците ще бъдат подхранвани на площадката за подхранване в близост до волиерата. Птиците са маркирани, поставени са им предаватели, чрез които ще бъдат проследявани. По повод в пускането на първите птици в Сливен ще пристигнат чуждестранни гости партньори по проекта. В 12.00 часа ще започне и самото пускане.
26 белоглави лешояди ще бъдат освободени днес в четири територии на Стара планина - Сливен и Котел, Врачанския Балкан и Централен Балкан.
Валя МАРЕВА
Агенция Фокус

Снимка: Фонд за дивата природа и фауна
Избрани сайтове Сливен

  • М-Бус ООД автобуси за Бургас, Варна, Слънчев бряг, В.Търново, Карнобат ... Автобусна фирма М-БУС работи с около 100 автобуса, от които 36 чисто нови автобуса в т.ч. 12 автобуса на възраст до 5 години. ...

  • Най-актуални страници Сливен

  • Максофт - контакти, телефони, рекламни агенции За контакт

  • Шофьор загина на място заради касапница на пътя

  • Строителство повече » ...