Риболов: Време е за бяла мряна

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Риболов: Време е за бяла мряна

Есента дойде, а с нея и времето за активен риболов на бяла мряна.

В последните години тази риба се утвърди като един от най-желаните обекти по нашите реки. Заради изключителната си борбеност и завидните размери, които достига, бялата мряна влезе в сърцата на редица въдичари. Октомври и ноември са най-успешните месеци за улов на тези мустакати рибоци.

Река Искър е най-добрият вариант за тези риби
Известен факт е, че бялата мряна обитава само река Дунав и нейните притоци. В Южна България все още не намира подходящи условия за живот. Щом времето застудее, рибите започват постепенно да се групират на огромни пасажи в определени участъци от реките. В средното течение на река Искър това са местата около град Роман, селата Кунино и Карлуково. Бялата мряна се търси веднага след дебелите бързеи или в разливите, но в никакъв случай не в тиха и спокойна вода. Задължително дъното трябва да е каменисто и стръвта да се влачи долу. Не търсете дълбочини, по-големи от метър и половина. По тези позиции се замята или с болонезе, или с фидер. За да отсеете набезите на дребните пръскачи, захранвайте само с варено жито. Най-добрата примамка все пак си остава гроздът от бели червеи.
В долното течение на реката около село Гиген белите мрени се ловят основно на дъно. Там течението е значително по-бавно и доста трофейни риби се качват от Дунав. Именно в района на устието успешно работят примамки като сирене и кашкавал. Понякога добри резултати дават и земните червеи. В река Дунав пък може да експериментирате с една нетрадиционна стръв-пилешки черва. Тя се използва предимно от местните риболовци, които обаче мамят риби по 4-5 килограма по този начин.
в. Галерия
Избрани сайтове мряна