Откриха фосил на хищна риба на няколко милиона години

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Откриха фосил на хищна риба на няколко милиона години

Фосил на хищна риба на няколко милиона години откриха на строителната площадка на АМ „Люлин”

Перник. Фосил на хищна риба на няколко милиона години откриха работници на 16-ия километър от строежа на автомагистрала „Люлин”. За Агенция „Фокус” археологът от Историческия музей в Перник Филип Михайлов каза, че става въпрос за риба, обитавала района на Пернишкия каменовъглен басейн.
„Със сигурност, фосилът се датира преди появата на хора по нашите земи и вероятно е по-ранен от най-ранната поява на хората. Така че, това не е праисторическо животно, по-ранно е”, коментира Михайлов, като уточни, че става въпрос за милиони години. Рибата е намерена на около 10-12 метра дълбочина в пластове, които не са на голяма възраст. Според археолога е трудно да се каже какъв е бил басейнът, който е обитавала рибата – солено море или сладководен басейн.
Михайлов уточни, че работниците от фирмата изпълнител на строежа на магистралата „Мапа Чингиз” са действали много професионално и благодарение на тях фосилът е запазен. Временно били преустановени работите по строежа, въпреки сроковете, които се гонят, така че археолозите да се запознаят с находката.
По думите на археолога подобни открития са правени и преди в този район.
Юлиан ХРИСТОВ
Агенция Фокус
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Избрани сайтове години