Нечисто място - Обичаи и вярвяния

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Нечисто място - Обичаи и вярвяния

Нечистото място обикновено се свързва с вярата в свръхестествени демонични сили. Нечистото място е обиталище на самодиви, змейове, караконджули и вампири.

Върху местата, където самодивите играят нощем хоро (играло, колело) или върху софрата им не се стъпва, не се ляга и не се уринира. Същата забрана е валидна и за местата, познати като змейчови (дървета, пещери и хралупи). В противен случай човек заболява от „самодивска" болест (парализа, загуба на зрението или слуха), или бива залюбен от змей (змеица). Народната традиция забранява строителството на нова къща на нечисто място. Такива са местата край стари и запустели воденици или черкви, където според поверието вечер се събират дяволи и караконджули. Къща не се строи и в изоставен харман (гумно), тъй като момите в нея ще бъдат залюбени от змейове. Повсеместно за нечисто място се смятат бунището, местата под стрехите и капчуците и край оградите и плетищата. В нечисти се превръщат и онези места, където се излива водата от къпането на мъртвец, водата от поливките на болен човек, където се погребват нечисти покойници - незаконно заченати и родени деца, некръстени деца, удавници, анатемосани. Вярва се, че ако човек стъпне там, заболява неизлечимо (орадисва, уградисва, пада от строшено, намира го вънкашното). Някои места придобиват характеристиката на нечисти само в определени периоди от денонощието или годината. Във времето от залез слънце до първи петли, както и през Мръсните дни и Тодоровата неделя вечер не се ходи за вода на чешмата, кладенеца, извора или реката; не се минава по мост и покрай кръстопът, не се отива до воденица, тъй като тези места са обиталища на злите сили (вампири, караконджули и самодиви). Според поверието „нощем дяволът спи във водата". Съблюдава се и забраната вечер да се минава покрай гробища.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.
Избрани сайтове място

Най-нови коментари място

  • Изключително приятно място.... Изключително приятно място. Апартаментите са нови, оборудвани с всичко необходимо. Много чисто. Бяхме очаровани от ежедневното почистване на стаите. Голяма тераса, идеална за семейно събиране. Ни евзехме със себе си бебето ми, което е на 10 месеца. На него също бе осигурено прекрасно обслужване - легълце, чаршафчета и дори достъп до така важната за всяка майка BABY TV, посредством "Булсатком".