Риболов: Кефалите обожават насекоми

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Кефалите обожават насекоми

Трофейните речни кефали са изключително хитри и трудни за ловене риби. Най-често на кукичките ни се закачат екземпляри под килограм. В наши условия обаче тези риби могат да достигнат до над 2 кг. Можем ли да излъжем такъв звяр?

Августовските горещини затоплят неимоверно водата, особено по затворените водоеми. Когато температурите са високи, а кислородът намалее, рибите по принцип не са особено активни. От друга страна, кефалите обичат да се препичат на слънце. Когато денят е тих и топъл, рибите плавно се издигат на повърхностните слоеве и стоят неподвижно. Често можем да забележим огромните им тъмни фигури в непосредствена близост до повърхността на водата. Тези риби обаче са лениви и почти неуловими. Мнозина риболовци правят опити да ги измамят, подавайки плувка с най-разнообразна стръв. В някои случаи, виждайки рибата, подаваме примамката буквално пред устата и, но кефалът отново проявява пълно безразличие към храната. Как тогава да събудим любопитството му?
Начинът е само един- с насекоми. В горещините кефалите се хранят основно с дребни мушички, оси, пеперуди, скакалци, мравки, които попаднат върху водната повърхност. Независимо дали ловим на река или язовир, примамки от този сорт ще дадат страхотни резултати. Можем да използваме както живи насекоми, така и изкуствени мухи. Най-подходящи са местата по надвесени над водата клони, тъй като там кефалът е свикнал да дебне за храна. Мушичките могат да се поднесат по няколко начина. Един от най-разпространените е чрез булдо. Предимството е, че така можем да заметнем на голяма дестинация от брега. Методът обаче не е прецизен, рибата се плаши от булдото и особено в язовири резултатите невинаги са сполучливи. Използването на въдица тип "мухарка" е прието за изкуство в риболова. Чрез специален шнур изкуственото насекомо може да се поднесе досами устата на кефалите. Третият вариант е да заложим на "гол" телескоп, като по линията поставим единствено куката с примамката. Най- добри резултати бихте имали с жив зелен скакалец. Когато той се докосне няколко пъти до водата, неминуемо ще привлече вниманието на рибата.
Добромир Добрев dobreffishing@abv.bg в. Галерия
Избрани сайтове насекоми

Най-актуални страници насекоми

  • Най-евтините дестинации за почивка на море в Европа На море в Европа