Медуза и Жаба - най-отровни!

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Медуза и Жаба - най-отровни!

Медуза и Жаба - най-отровни... Перфектнете убийци довършват жертвата за секунди, често пъти няма антидот. Красотата на някои морски охлюви притъпява вниманието за опасностите, които те крият. Бродещият бразилски паяк се спотайва в дрехите, за да нанесе фаталния си удар.

Те са перфектни убийци. Малки са, но действат светкавично. по-точни са от най- точния снайперист и по- безжалостни от тълпа главорези. Ако ги срещнете, може да сте мъртви, преди да разберете какво ви се е случило. Защото те са най-отровните животни на света.
Първото място в класацията, според специалистите се заема от обитаваща южните морета медуза, която не случайно наричат морска оса. Тя е пратила в отвъдното поне 5570 души от 1954 година насам. Ужилването и е толкова болезнено, че жертвата изпада в шок и/или се дави, или умира от спиране на сърцето. Оцелелите изпитват болки месеци след това, разказва сайтът "Вилидж ъф джой".
Симптомите на отравянето се появяват след 30 секунди.
Това прозрачно и дори красиво морско чудовище има толкова отрова, че може да усмърти 60 души наведнъж. Съвременните жени обаче са му благодарни, тъй като неговият убийствен невротоксин изпъва бръчките под формата на ботокс.
Кралската кобра е най-дългото отровно животно- може да достигне до 5,6 метра. Ако ухапе слон по хобота, той предава богу дух за около 3 часа. Какво да се каже тогава за дребничкия човек? Всъщност отровата на кралската кобра не е толкова силна като на други змии, но влечугото е способно да инжектира в тялото 5 пъти по-голямо количество токсини от черната мамба и да причини смърт 5 пъти по-бързо. Освен това кралската кобра е доста разпространен вид, който обитава гъсто населени места в Южна и Югоизточна Азия.
Да се спаси човек, ухапан от толкова отровна змия, не е лесно. Причината е, че токсинът при всяко влечуго си има своя химическа формула. Затова и не съществува универсална противоотрова. А при ухапване от кралската кобра ще е нужна 40 пъти повече противоотрова, отколкото при ухапване от други видове.
Мраморният конусовиден морски охлюв избива 20 души с една капка. На вид той е изключително красив, затова естетите по природа, които се намират в топли солени води, където той се въди, трябва да са особено внимателни. Симптомите на агонията могат да започнат веднага, но да продължат няколко дни. Те включват парализа на мускулите, нарушаване на зрението и спиране на дишането. Лошото е, че противоотрова няма. Успокоението е, че все пак само 30 са доказаните случаи на смърт, причинени от него.
Оръжието на охлюва има формата на подкожна игла, която се използва на принципа на шприца. По нея отровата попада в тялото на жертвата. Самата отрова съдържа между 50 и 100 компонента.
Според специалистите такива сложносъставни токсини се срещат много рядко в природата.
Синьопръстенният октопод не е симпатичен и безобиден като оракула Паул. Приличат си по това, че той също е мъничък, само с размерите на топка за голф. В телцето му има толкова отрова, че може да убие 26 възрастни за няколко минути. Няма и противоотрова. Невротоксините, които изхвърля, започват да действат мигновено и водят до парализа на мускулите, спиране на дишането и смърт. Обитава големи райони от Тихия океан между Япония и Австралия.
Смъртоносният ловуващ скорпион е сред най- опасните си събратя. За разлика от повечето видове, чието ужилване води до локални травми като болки и подуване, той праща хората в кома, парализира ги и ги обива. Негови жертви стават най-често децата, възрастните и болните, защото отровата му не е чак толкова силна, че да тръшне здрав възрастен човек. Видът е разпространен в Северна Америка и Близкия изток.
Каменната риба сигурно никога няма да спечели конкурс по красота, но е безспорен победител в раздела за най- отровна риба. Макар че рядко предизвиква смърт, нейното оръжие може да доведе до ампутация на крайник. Жертвите и описват болката като най-страшното нещо, което човек би могъл да изпита. Коварството при нея идва и от факта, че окраската и почти напълно я слива с морската флора. Отровата и се съдържа в шиповете, с които природата я е дарила, за да се пази от хищниците. Обитава районите около тропика на Козирога, среща се в Тихия и Индийския океан, но и в Червено море.
Бродещият бразилски паяк, наречен още бананов паяк, е включен в книгата на "Гинес" като най-отровния от вида си и отговорен за най-много човешки жертви. 0,006 мг. от отровата му са способни да убият мишка. Той е изключително опасен, защото често пъти броди посред ден в гъсто населени райони и обича да се вре сред дрехи, да влиза в обувките и колите.
Ухапването му води не само до смърт, но и до силна полова възбуда, която трае часове след ухапването, но впоследствие води до импотентност.
Тайпанът е друга змия със страховита слава. Отровата, отделяна при едно-единствено ухапване, е достатъчна, за да загроби 100 възрастни или цяла армия от 250 000 мишки. Токсинът е поне 200-400 пъти по-силен, отколкото на обикновена кобра. За щастие тази змия е много плашлива и почти няма документирани случаи на ухапвания на хора. Когато пък това се случи, съществува противоотрова, която помага да се избегне фаталният край.
В списъка фигурира и една жаба- отровната жаба стрела. Тя има красива и необичайна окраска. Някои смятат именно нея за най- отровното животно на планетата изобщо. Голяма е едва 5 см., а отровата и може да убие 10 възрастни или 20 000 мишки. Само два микрограма от токсина са достатъчни, за да довършат човек или голям бозайник. Наречена е жаба стрела, защото индианците в Америка са използвали отровата и, за да мажат стрелите си с нея. Тя се съдържа в кожата и убива всеки, който докосне животинчето.
В топ 10 е и японският кулинарен деликатес- рибата фугу. Готвачите в Япония и Корея трябва да имат специален лиценз, за да могат да я готвят. Причината е, че кожата и накои от органите и са много отровни. Жертвите издъхват от задушаване, тъй като се парализират мускулите на диафрагмата. Засегнатите умират до 24 часа, при това противоотрова няма. Най- честите инциденти стават, когато неподготвени хора готвят рибата. Според статистиката в Япония между 1996г. и 2006г. е имало около 44 случая на отравяне с фугу.
в.24 часа
Избрани сайтове отровата