Как се готви отровен дракон

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Отровен Дракон.... как се готви

Как се готви отровен дракон? Българинът хвърля в тигана всичко, което има глава и опашка...

ЦАНКО ЦАНЕВ
vn24@24chasa.bg

Сега е моментът да настигнам японците по ядене на отровни риби.
Морето завря от черноморски дракон, който иначе е опасен с отровните си шипове на гърба и хрилете.
Дънната твар се крие в камъните по брега или се заравя в пясъка. Убождането и не е чак толкова смъртоносно, но може да предизвика алергичен шок. Яденето на дракон обаче е само за посветени рибари, които не хвърлят нищо от мрежите си.
Агоп Агопов, който собственоръчно лови рибите за гастилницата си във Варна, има своя изпитана рецепта за паниране на дракон. Твърди, че отровната твар става и превъзходен чироз. Ето препоръките му за топла консумация:
"Първо се изрязват отровните шипове на гърба. После се маха цялата глава, защото и по хрилете има отровни бодли. Драконът се транжира, след което се обелва кожата. Месото му обаче е малко твърдо и трябва леко и внимателно да се начука с дървено чукче. После се намазва с олио и се слага в марината от вода и малко бяло вино. Добавя се сол и черен пипер на вкус и трябва да престои 4 часа. Месото се изважда и се панира. По същия начин се приготвя и отровният скорпид, като първо трябва да се махне опасният шип на главата му".
През последните 20 години се научихме да ядем акула масово, докато комшиите ни на север и на юг се гнусят от морски кьопек, тоест- куче.
Цацата обаче има всички качества на полусладката, полусолената черноморска риба и народът правилно набляга на нея. За сравнение леферът, който се лови тук, е 6 пъти по-скъп от егейския в самата Гърция.
Всяка риба в по-студени и по-малко солени води става по- вкусна. Затова тихоокеанската сьомга е най-евтина на щандовете на големите търговски вериги.
Другият любим вид на българите е океанската скумрия. Тя е с достатъчно плътно и вкусно месо и дори съперничи на прочутият наш паламуд. Неслучайно истинските рибари казват, че той е търговска риба, защото скумрията не му отстъпва по вкус, когато е осолена и пушена.
Тя си остава най-масовата океанска риба у нас. Просто защото тук се внася трето и четвърто качество от най-дребните екземпляри, които в чужбина се използват най-вече за храна на делфините и на видрите в зоопарковете.
Най-елитните риболовни райони за скумрия в света отдавна са купени за години напред от японците.
"80% от моето меню е пържената цаца. Предлагаме още скумрия, кая и сафрид, защото са най-евтините риби. При мен 350 г. цаца са 2.50 лв., а сафридът е 3.40 лв. Много върви скумрията", казва Виолета Костадинова, собственик на популярно заведение на варненския плаж.
Недалеч от нея са скъпите рибни ресторанти. В някои от тях предлагат на входа витрини с риби в лед, от които можеш да си избереш.
Ние сме далече обаче от гръцката традиция, при която ти носят тощу-що уловена риба, за да я видиш преди пърженето. Скъпите специализирани ресторанти наблягат най-вече на средиземноморски риби, защото техният внос е осигурен целогодишно.
Предлагат се и нашенски лефер и калкан, ако са ги доставили и замразили навреме. Иначе ципурата и особено изкуствено отглежданият по островите лаврак се смятат за гордостта в менютата. Там обаче порция калкан отива поне двойно над цените на популярните рибни кръчмета.
Интересна е историята на лаврака, който може да е внесен и от Нова Зеландия и да струва около 12 лв. за килограм на пазара.
Същият черноморски вид, наричан още морски вълк, у нас може да се купи само по специални тайни канали. Цената му е около 35 лв. за килограм, защото този вид е изключително рядък. Обикновено се лови само с бомби около нос Емине и не случайно десетки местни рибари са без някой и друг пръст от боравенето с експлозиви. Само голям късметлия въдичар може да хване лаврак на воблер. Бият го и под вода с харпуни. Тази година сафрид няма. За първи път от години насам се появи средиземноморска сардина, но тя също изчезна.
в. 24 часа




*

Избрани сайтове защото

Най-нови обяви

  • ПРОДАВАМ ДИПЛОМИ
    Ако имате нужда от диплома-на правилното място сте ! Доказал съм се във времето

  • Продавам дипломи - коректен търговец!
    Живея и работя в чужбина, но така ме хвана живота, че не успях да завърша висшот

  • ПРОДАВАМ ДИПЛОМИ
    Здравейте ! Ако имате нужда от диплома-на правилното място сте ! Доказал съм се