« назад


Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Отровен Дракон.... как се готви

Как се готви отровен дракон? Българинът хвърля в тигана всичко, което има глава и опашка...

ЦАНКО ЦАНЕВ
vn24@24chasa.bg

Сега е моментът да настигнам японците по ядене на отровни риби.
Морето завря от черноморски дракон, който иначе е опасен с отровните си шипове на гърба и хрилете.
Дънната твар се крие в камъните по брега или се заравя в пясъка. Убождането и не е чак толкова смъртоносно, но може да предизвика алергичен шок. Яденето на дракон обаче е само за посветени рибари, които не хвърлят нищо от мрежите си.
Агоп Агопов, който собственоръчно лови рибите за гастилницата си във Варна, има своя изпитана рецепта за паниране на дракон. Твърди, че отровната твар става и превъзходен чироз. Ето препоръките му за топла консумация:
"Първо се изрязват отровните шипове на гърба. После се маха цялата глава, защото и по хрилете има отровни бодли. Драконът се транжира, след което се обелва кожата. Месото му обаче е малко твърдо и трябва леко и внимателно да се начука с дървено чукче. После се намазва с олио и се слага в марината от вода и малко бяло вино. Добавя се сол и черен пипер на вкус и трябва да престои 4 часа. Месото се изважда и се панира. По същия начин се приготвя и отровният скорпид, като първо трябва да се махне опасният шип на главата му".
През последните 20 години се научихме да ядем акула масово, докато комшиите ни на север и на юг се гнусят от морски кьопек, тоест- куче.
Цацата обаче има всички качества на полусладката, полусолената черноморска риба и народът правилно набляга на нея. За сравнение леферът, който се лови тук, е 6 пъти по-скъп от егейския в самата Гърция.
Всяка риба в по-студени и по-малко солени води става по- вкусна. Затова тихоокеанската сьомга е най-евтина на щандовете на големите търговски вериги.
Другият любим вид на българите е океанската скумрия. Тя е с достатъчно плътно и вкусно месо и дори съперничи на прочутият наш паламуд. Неслучайно истинските рибари казват, че той е търговска риба, защото скумрията не му отстъпва по вкус, когато е осолена и пушена.
Тя си остава най-масовата океанска риба у нас. Просто защото тук се внася трето и четвърто качество от най-дребните екземпляри, които в чужбина се използват най-вече за храна на делфините и на видрите в зоопарковете.
Най-елитните риболовни райони за скумрия в света отдавна са купени за години напред от японците.
"80% от моето меню е пържената цаца. Предлагаме още скумрия, кая и сафрид, защото са най-евтините риби. При мен 350 г. цаца са 2.50 лв., а сафридът е 3.40 лв. Много върви скумрията", казва Виолета Костадинова, собственик на популярно заведение на варненския плаж.
Недалеч от нея са скъпите рибни ресторанти. В някои от тях предлагат на входа витрини с риби в лед, от които можеш да си избереш.
Ние сме далече обаче от гръцката традиция, при която ти носят тощу-що уловена риба, за да я видиш преди пърженето. Скъпите специализирани ресторанти наблягат най-вече на средиземноморски риби, защото техният внос е осигурен целогодишно.
Предлагат се и нашенски лефер и калкан, ако са ги доставили и замразили навреме. Иначе ципурата и особено изкуствено отглежданият по островите лаврак се смятат за гордостта в менютата. Там обаче порция калкан отива поне двойно над цените на популярните рибни кръчмета.
Интересна е историята на лаврака, който може да е внесен и от Нова Зеландия и да струва около 12 лв. за килограм на пазара.
Същият черноморски вид, наричан още морски вълк, у нас може да се купи само по специални тайни канали. Цената му е около 35 лв. за килограм, защото този вид е изключително рядък. Обикновено се лови само с бомби около нос Емине и не случайно десетки местни рибари са без някой и друг пръст от боравенето с експлозиви. Само голям късметлия въдичар може да хване лаврак на воблер. Бият го и под вода с харпуни. Тази година сафрид няма. За първи път от години насам се появи средиземноморска сардина, но тя също изчезна.
в. 24 часа


Избрани сайтове Как

  • Какво? .Net Какво е? Как да? Как е? Какво означава? Какво да направя? Какво да? Какво ново? Какво значи? Какво е....? Къде? Къде да? Кога? К ...

  • Нови интернет страници Как

  • Анива транспорт - транспортни услуги и преместване За нас

  • SKIUNIVERSE - ски училище Индивидуално обучение

  • Най-актуални страници Как

  • Изборът на място в самолета, как разкрива характера ви? Място в самолета

  • Кои и какви са най-вредните храни и напитки Вредни храни и напитки

  • ТОП 5 на най-здравите нации в света и с какво се хранят те? Най-здравите нации

  • Най-нови обяви

  • Вписани Дипломи !
    Продавам дипломи за основно, средно и висше образование. Цената се формира от то

  • ПРОДАВАМ ДИПЛОМИ! БЕЗ КАПАРО!
    Не! Това не е някаква шега, а напълно реална обява. Помислете си какво ще стане,

  • Входни Метални Врати
    Топ предложения как да обзаведете Вашият дом, къща, офис. Интериорни и екстерио

  • + Вадят 25 кг. сом от Марица + Със 75 хиляди балкански пъстърви зарибиха притоците на река Лом + Държим световния рекорд за Балканска пъстърва. + Опасна риба беше уловена в района на егейския остров Саламина + Уловиха гигантски калкан в Черно море + 1800 шарана пуснаха в язовир Тракиец + Спешни мерки срещу риба- убиец + Романтиката на риболова в Гърция + Седем са опасните язовири в Стралджанско + Тропическа риба се появи край холандския бряг + Заплаха от вирус тегне над шараните + Кормораните завладяват Европа + Рибата е на изчезване в Мраморно море + Гигантска сьомга в Калифорнийска река + Сомовете-човекоядци - мит или реалност + Трофейни щуки се мамят край Писарево + Рибарството допринася за разпространението на ХИВ + Риболовен турнир за журналисти + Рибари на бунт + Рибата в Гърция намалява заради прекомерния улов + Зарибяват трудно достъпните места на река Арда + Спътници срещу бракониери + Българин си купи риба на 150 години + С 3 000 броя бял амур ще бъдат зарибени язовирите: + По 150 риболовни билета се издават на ден + Започва зарибяването на реките в Кюстендилско + Национално сдружение на ловците и риболовците + Откриват плаж на река Дунав + Заловиха криминално проявени бракониери с над 100 кг риба + Бабушките огладняха... + Атакуват *Стамболиеца* по суша и вода + Динамиката на пролетния риболов + От 15 Април *сух режим* за рибарите + Речните корекции стават актуални + Трофейни костури кълват на *Тараторското* + Четири стъпки за ориентиране на непознат водоем + Как да си изберем влакно за риболов на плувка + Шарани на Белопопци + Ловят се *платики тупалки* на Чепинци + Удължиха забраната...Шамар за рибарите. + Рибарите тръгват в атака + Риболов - Кефали налитат на черници + Получен сигнал за мъртъв делфин в община Бургас + Пуснаха 10 000 сивена в язовир Искър + Британец хвана 45-килограмов гол шаран... + Време е за сомовете + Бразилец улови рекорден червеноопашат сом + Сезонът на амура + Хлябът като примамка + Намериха цаката на ТОЛСТОЛОБА + Пъстърви Гиганти в река Струма + Белите мрени пощуряха + Качамак ... Менюто на рибите + Отровен Дракон.... как се готви + В жегата - Уклеят е сигурен! + Менюто на рибите - Тесто + Кефалите обожават насекоми + Зарибиха река Янтра + С хайвер за пъстърва + Шарански емоции на язовир Баниска + Риболов: Време е за бяла мряна + С доматче за бял амур + Дунавски риболов под село Остров + Софиянец хвана щука 5, 5 кг. на Челопечене! + Зарибиха с 61 хиляди пъстърви + Менюто на рибите-Шаранът се храни и с картофи + Есенен тролинг за гладни хищници + Менюто на рибите - Карантията като примамка + Риболов: Почват скобарските фиести + Канални сомчета спасяват риболова и в студа + Бразилец чупи рекорд с паунов костур + Рибари щурмуват платените водоеми + Рибар улови 90-килограмов сом + Амурът налита на шоколад + Нов хит на река Янтра - бяла мряна + Рибата замества слънчевата светлина + На риболов в Гърция + Риболов в Керамоти, Гърция + Яжте риба срещу рак на червата + Щуката живна в язовирите + Щуката се готви за скок + Къде кълве? 15 февруари - 21 февруари 2014
    All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти