15 вида пещерни животни са открити при проучвания на пещера

 - 15 вида пещерни животни са открити при проучвания на пещера

15 вида пещерни животни са открити при проучвания на пещерата Мая Арапит в Албанските Алпи

София. Нови вертикални галери са открити и картографирани в пещерата Мая Арапит, които увеличиха дължината и развитието й във височина. Това съобщиха от Българската федерация по спелелогия.
В продължение на един месец, считано от 15 юли, 31-ма наши спелеолози от 13 клуба-членове на Българската федерация по спелеология и двама украинци работиха на смени с цел продължаване на българските проучвания на пещерата в масива на едноименния връх (2214 м.н.в) , намиращ се в района на село Theth, Албански Алпи, Северна Албания.
Необикновеното в тази експедиция е, че за разлика от обичайните пещерни проучвания където навлизането в пещерите е хоризонтално или чрез спускания с въжета надолу, то основния метод за преодоляване на кладенците в Мая Арапит е чрез изкачването им – подземен алпинизъм. По този начин в различни новооткрити части на пещерата са изкатерени общо 215 м или почти два пъти повече, отколкото е височината на телевизионната кула в София. Новата денивелация на пещерата е 346 (+320;-26 м).
Достигнатата височина от +320 нарежда Мая Арапит на 10 място сред изследвани чрез катерене възходящи пещери в света, без да има предвид невероятната Лампрехтсофен във Австрия, където полски пещерняци изкачиха 1497 м в рамките на 15 години.
От Българската федерация по спелеология посочват, че стойността на извършеното е още по-голяма предвид на ниската температура на въздуха в пещерата 3-5 °С и високата му влажност (почти 100%). С цел улесняване на изследванията във вътрешността на пещерата, в нея е изграден подземен базов лагер, откъдето спелеолозите преседяваха (на смени) по няколко дни, в рамките на които „атакуваха” и картографираха новооткритите кладенци.
Извършени са и зооложки изследвания. Открити са 15 вида пещерни животни, повечето от които са нови за пещерата. От тях 8 вида са типично пещерни (троглобионти), като се предполага, че един от тях е нов за световната наука.
Агенция Фокус
Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Избрани сайтове пещерата

Най-актуални страници пещерата

  • Унищожиха пещерни рисунки

  • Словения - Природа и култура 2019г. повече » ...

  • Дават старт на туристически празник