Незаконно къмпингуване в защитена територия

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Незаконно къмпингуване в защитена територия

Кметът на Царево разпореди незабавна проверка по сигнал за незаконно къмпингуване в защитена територия

Царево. Граждани сигнализираха на открития телефон на Община Царево, че летовници бивакуват в защитена територия и тежки машини разравят дюните на плажа на „Корал” и разполагат каравани върху пясъка. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Жалбата е придружена и със снимков материал. Оплакванията от къмпингуващите на морския плаж „Кум къшла” са, че палят огньове върху самия пясък и с това увреждат и замърсяват плажната ивица.
Кметът Петко Арнаудов назначи комисия и разпореди незабавна проверка, която констатира няколко нарушения: незаконно разполагане на палатков лагер и каравани на дюните и морския плаж, незаконно бивакуване в защитена територия, каквито са пясъчните дюни, и къмпиране без одобрени строителни книжа. Извършване на незаконна търговска дейност и самоуправство с терени, държавна и частна собственост, е другото сериозно нарушение.
Арнаудов ще сезира за нарушенията Областната управа, МОСВ, МРРБ, НАП и полицията. При огледа на място проверяващите се натъкнаха и на купища боклуци и нерегламентирано сметище на южния подход към плажа. Не е ясно кой почиства терена, но проблемът е и в това, че не се заплаща туристическа такса. От общината решиха да предложат на наемателите на плажа да сключат договор с нея за извозване на боклуците.
Красивите морски плажове в региона напоследък се превърнаха в притегателно място за нерегламентирани къмпинги. Много често палатки се разполагат и върху частни терени без знанието на собствениците. Преди две лета любители на техномузиката окупираха 80 дка частни земеделски имоти на морския бряг край с. Варвара и оставиха след себе си тонове боклуци, които общината почисти за своя сметка.
Палатки са окупирали и боровата гора в южния край на плажа на „ Арапя”.
Агенция Фокус
Снимка: Община
Царево

Несебър хотели - ТОП оферти на най-ниски цени. Един от най-добрите семейни хотели на море с басейн между Равда и Несебър близо до плажа! Цени със закуска и вечеря!  повече » elirihotel.com Несебър хотели