« назад


Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА!

Лято е. Едно топло и дъждовно лято, в което растенията избуяват, а птиците и другите животни се размножават и отглеждат поколението си.

Така е и с прилепите. “Брррр...ужас прилепи” веднага си помислиха много от вас, нали? Така и остава без отговор въпроса, защо изпитваме такъв страх и инстинктивен ужас и отвращение от тези симпатични и толкова полезни животни. Само през последната седмица в офиса ни се получиха три сигнала за “прилепни нашествия”, за домове “превзети от прилепи”, чиито собственици са се изнесли от домовете си и в пристъп на безсилие, звънят на всички възможни институции в България. Ето и един различен поглед върху тези ситуации, който се надяваме да ви бъде полезен в подобни случаи:
“От къде се дянаха у дома тези прилепи?”
Както всички ние знаем, прилепите са активни през нощта. Макар и да не ги забелязваме, градовете ни “гъмжат” от тях (също както многото птици, които живеят в градовете). Прилепите живеят във фугите на панелните блокове, под перваза ни, под тухлите, в хралупи на дървета в парковете, на тавани. Някои прилепчета са толкова малки, че дори дупките на тухлите “четворки” им предоставят едно чудесно и комфортно убежище. При това "съседство" е нормално и често се случва прилепите да се окажат у дома ни!
“Защо у нас?”
Прилепите избягват контакта с хората, като всяко диво животно. Те нямат интерес от близостта с нас. Понякога обаче, те имат убежища в различни кухини по терасите ни или зад изолации в домовете, или на таваните ни. В тези случаи те влизат там от "външната среда" и се оказват в дома ни , само ако случайно има отвор и към него, или ако случайно влетят през прозореца.
Какво прави един прилеп, попаднал в дома?
Прилепът, попаднал в дома ви може да се държи по следните начини:
- Да лети панически из стаята, опитвайки се да излезе, при което да описва кръгове, дори в паниката си да се блъска в предмети и хора.
- Да стои неподвижно на дадено място “като замръзнал” или умрял.
- Да пълзи, движейки се из стаята.
Какво НЕ прави прилепа у дома ви?
Запомнете, прилепите не нападат хората!
Те не се спускат към тях!
Те не биха ги ухапали, освен ако не ги уловите в ръката си!
Те не разнасят болестите, които се разнасят от гризачите, защото не живеят в канализацията и не се хранят с отпадъци!
Те не са опасни за вас или за децата ви!
В България и цяла Европа няма прилепи-вампири. Тук прилепите се хранят само с насекоми.
Прилепът не гризе мебели, не прави дупки, не би искал да остане у вас, освен ако не е имало убежище там, още преди да се нанесете – тогава вие сте в неговия дом, а не той във вашия ;)
“На кого да се обадя за помощ?”
За съжаление в България няма институция или организация, която да има задължението/отговорността да решава проблеми между хората и прилепите. Често хората звънят на всякакви институции. Вие също можете да го направите, но ето нашите коментари:
Прилепите за защитен вид, те не са вредители – за това не звънете на фирмите за дезинсекция. Напротив –те нямат право да ви “спасят” от прилепите и ако го направят подлежат на “преследване от закона”, защото са обезпокоили или навредили на защитен вид (както и самите вие).
Гражданска защита се занимава с кризисни ситуации и спасяване на човешки живот. Влизането на прилеп у дома такава ситуация ли е?! А дали нашия сигнал и пращането на адрес на цял екип няма да попречи да се спаси нечий човешки живот?
Телефон 112 – можете да се обадите на спешния телефон 112, при което обикновено ще затрудните операторите, които също като вас ще звъннат на няколко институции, в търсене на някой, който да ви помогне.
РИОСВ – Регионалните инспекции по околна среда и води са отговорни за прилагането на Закона за биологичното разнообразие, който “защитава” прилепите. Но РИОСВ нямат капацитета винаги и навсякъде да се отзовават на такива повиквания, нито това е тяхно задължение.
“Зелени Балкани”като природозащитни организации ние знаем, че прилепите са редки и защитени видове и не искаме хората да им навредят. За това винаги отговаряме на сигнали и когато имаме възможност, с помощта на нашите доброволци от “прилепната група” се опитваме да дойдем на място. За съжаление не можем да отговорим на всички ваши сигнали, нито винаги да се отзовем и да дойдем на мястото. Много често обаче това не се и налага и се надяваме, просто със съвет, да ви помогнем сами да решите проблема.
Спасителен център за диви животни – потърсете ни ако намерите прилеп с наранявания. Ако се нуждаете от съвет, от Центъра ще ви препратят към специалисти от Зелени Балкани, които да се опитат да помогнат.
Други природозащитни организации – това, че дадена организация опазва природата, не означава, че има специалисти по прилепи – можете да звъннете на НПО, но знайте, че никой не е длъжен да се отзове на сигнала. Единствената специализирана организация у нас това е Центърът за изследване и защита на прилепите към БАН , която е едва от няколко души. Може да се обадите и на тях за съвет или съдействие, но помнете, че хората помагат в израз на добра воля и за да помогнат и на хората и на прилепите – това не е тяхно задължение.
Надяваме се, по този начин да спестим на колегите и доброволците обаждания от рода на “Елате си вземете прилепите”, “Ами нали вие ги защитавате”, “Ами нали за това ви плащат” ;))
Какво може да очаквате и какво не?
Може да разчитате на съвет, по възможност бихме дошли на място и бихме се опитали да решим проблема, но...Всичките видове прилепи у нас за защитени от Закона за биологичното разнообразие! Никой няма право просто да разруши убежището им, освен с изрично разрешение на МОСВ. Особено уязвими са размножителните колонии, в които прилепите отглеждат малките си! Молим ви да прибягвате до премахването на колониите или убежищата само в крайни и изключителни случаи, когато наистина има проблем със съжителството човек-прилеп (да речем ако просто намирате прилепи на терасата си, това не е нещо страшно - нима се плашите от кацнало на терасата врабче или лястовица влетяла в къщата?).
Хората, които пращаме обикновено са доброволци, които отделят от личното си време и с личните си разходи се отзовават на сигнала ви.
“Какво да правим, за да се спасим от прилепа?”
Ами помогнете му той да се спаси от вас и от този “капан” – дома ви ;).
Можете внимателно да хванете прилепа с ръкавици или парче плат или да го похлупите с кутия и да го изнесете на терасата или навън. В рамките на два дни той вероятно ще напусне мястото.
Ако прилепите имат убежище в кухини или тавани и влизат у вас, можете да потърсите отворите и да ги запушите (отвори на вентилационни шахти, дупки в ламперии, дупки в окачени тавани и прочие). Прилепите, които са у вас можете да уловите и пуснете навън.
Ако прилепите влитат през прозорци и врати (например ако наблизо има колония), можете да поставите противокомарни мрежи или да избягвате да оставяте отворени врати и прозорци нощем и привечер.
А дали не сте открили нещо интересно?
Прилепите са слабо изучени! Дори ако само решите проблема си, можете да ни се обадите или да ни пратите снимки. Така откриваме нови места на разпространение на някои видове. Някои колонии се оказват много интересни и вие може да сте открили нещо много ценно!
Възрастен прилеп или бебе прилеп?
Летейки прилепите изглеждат доста едри, но всъщност повечето видове са с телце дълго едва няколко сантиметра. Доста забавно е как едно такова малко и симпатично същество предизвиква такъв ужас у хората ;). Малките им размери карат много хора мислят, че това са “бебета прилепи”. Как да различим бебе прилеп от възрастен индивид – новородените прилепи са съвсем голи и слепи (като слепи мишлета). Те са напълно безпомощни. По принцип майките ги носят със себе си, но може за известно време да ги оставят някъде. Ако намерите такова бебе, моля не го взимайте! Не го пипайте или местете. Шансът да оцелее под вашите или наши грижи е съвсем малък. Просто го оставете и вероятно майката ще се върне да си го прибере.
Поотрасналите малки на прилепите имат сравнително къси крила, недоразвита козинка и не могат още да летят. Те също разчитат на майките си, които ги кърмят и пренасят със себе си.
Възрастният прилеп има козинка, добре развити крила и е способен да лети (въпреки, че понякога не го прави и стои на едно място или пълзи).
Не бързайте да “спасявате прилепа”!
Освен хората, които изпитват ужас и страх от прилепите, понякога дори тези хора, които се опитват да помогнат, могат да навредят.
Ако на терасата ви има прилеп и стои неподвижно, това е защото през деня обикновено те не са активни или защото температурите са ниски, при което те често изпадат в състояние на вцепенение (през зимата прилепите спят “зимен сън”).
Просто оставете прилепа и в рамките на ден до три дена той ще се премести. А сигурни ли сте, че той не ловува нощем и не се връща на терасата ви само през деня?
Ако намерите бебета прилепи на терасата си е възможно наблизо да има колония и само временно да са оставени там от майките си. Моля не ги пипайте и наблюдавайте дали ще изчезнат от там.
Отглеждането на прилепи или бебетата им от човека е трудно и често неуспешно ;( За това нека се намесваме, само когато прилепите наистина се нуждаят от нас, а не просто когато ги видим.
Кога прилепът е в беда?
Обикновено, когато хората решат бързо да се "отърват" от него ;)
Ако вие не сте от тази категория, можете да огледате внимателно прилепа. Ако по тялото му има рани, дупки в крилата, счупени кости, кръвонасядане, значи наистина има проблем с него.
Забележете също, че крилата на прилепите се нагъват доста странно - нещо като чадър, а крайните костици се прибират навътре. Това кара някои хора да мислят че крилата са натрошени. Огледайте внимателно - счупените кости обикновено имат кръвонасядания наоколо или дори пробиват кожната ципа на крилото.
“Ужас! Прилепите имат ужасни паразити!”
Много хора забелязват, че прилепите имат доста паразити, които пъплят по козинката им – това е така защото често живеят на групи и лесно ги обменят. Но това са “прилепни паразити”, които не биха се прехвърлили върху хората или в дома ни. Можем просто да помогнем на прилепа да се отърве от тях като внимателно го наръсим с пудра като "Тапилан", например, която се ползва за обезпаразитяване на кучета икотки (внимавайте да не попадне в очите или устата на прилепа).
Хапе ли прилепът?
Прилепът би ви ухапал само ако го уловите в ръката си. Повечето видове са толкова малки и с толкова фини зъбки, че дори не пробиват кожата. Все пак, това са диви животни, които могат да пренесат болести при ухапване. За вашата безопасност, и за да се предпазите от евентуално нараняване, моля ползвайте ръкавици, или дори парче по-дебел плат, когато пипате прилепите. Добре е да измиете ръцете си след това, със сапун.
“Какво толкова им се кефят на прилепите?”
Прилепите са полезни, редки и защитени видове. Те се хранят изцяло с насекоми (прилепите срещащи се в България).
За допълнителна информация http://www.greenbalkans.org/prilepi/index.php?cli_lang=BG

Едно-единствено малко кафяво прилепче, тежащо около 3 грама, може да изяде 1200 комара за един час, а за 1 нощ изяжда средно 3000 насекоми!

В цяла Европа прилепните популации намаляват, в резултата на човешката дейност – загубата на местообитания, липсата на убежища, интензивното земеделие и ползването на отрови.
Тези интересни и тайнствени животни са изключително ценни и полезни.
Помогнете ни да ги опазим!

Кои сме ние:
Зелени Балкани www.greenbalkans.org,
Център за изследване и защита на прилепите - БАН http://www.nmnhs.com/bat-research-and-conservation-centre-bg.html

  • За сигнали в Пловдив и околностите – офис "Зелени Балкани" - тел. 032 626977, е-mail: office@greenbalkans.org (от офиса, ще се свържат с колегите или доброволците, които са "на линия").
  • Офис Стара Загора - за сигнали в Стара Загора и околности - 042 622401, 0887574699.
  • За сигнали от София и околности - ЦИЗП при НПМ-БАН: тел. 02/987 36 80.
  • Спасителен център за диви животни - Стара Загора (за ранени или пострадали по друга причина прилепи) - 042607741, 0885 228486.

Четете още:
Прилепите в градовете http://www.greenbalkans.org/prilepi/indexdetails.php?menu_id=103
Прилепи у дома http://www.greenbalkans.org/prilepi/indexdetails.php?menu_id=104

Към новината са използвани снимки на Зелени Балкани, Боян Петров (Център за изследване и защита на прилепите към БАН), Rollin Verlinde и от сайта http://aviary.com/tutorial

 - Новороден прилеп
 - Малко прилепче, вече поотраснало и с козинка
 - Възрастен индивид от вида
 - Прилепите изглеждат доста едри докато летят - този е с отворена уста, не за да ни захапе ;), а защото през нея издава недолов
 - Ето едно от всяващите ужас създания. Не е страшно, нали!
 - Да се окаже първа помощ на такова малко същество е трудна задача
 - Прилепче на Сави - прилепи от този вид, бяха причина за последния случай на паника
 - Прилеп у дома - няма нищо страшно!
 - Този симпатяга е дългоух прилеп
 - Отглеждането на прилепи е трудна задача - за това го правим, само, когато се налага
 - А всъщност, прилепите са едни мили създания ;). Ние сме техни приятели, а вие?!

Избрани сайтове ПОМОЩ!

+ Опасни ли са най-опасните зверове + Риби-богатството на подводния свят + Любопитни факти за растенията + Намерена Русалка през 2006 година + Гръмотевицата е... + Обичаи и вярвания - Огън + Как да се предпазим при ужилване + Тайните на живата природа + Съблазняването... или как го правят... делфините + Последен хит в клонирането. + Вярвания и предсказания за раждането + Писаните живеят с хората от 4 000 години. + Ирисът издава болестта + Сито- обичаи и вярвания + Сол- обичаи и вярвания + Неделя - обичаи и вярвания + МЕД-ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ + Най-шантавите закони на света + Левичарите се раждат по-дребни, но печелят повече пари + Спагетите станаха на 500 години и се сдобиха с музей + Бръснарството и козметиката в Древен Рим + Христофор Колумб се е казвал Педро Ското + Символика на дърветата + Вълшебството на всяко начало + Предпазване от лоша орис - обичаи и вярвания + Немият лебед убива лисица + Какво предсказват дните от месеца + МАША И РЪЖЕН - Обичаи и Вярвания + Пожелателни имена + Древните извори на български имена + НАРОДНА МИТОЛОГИЯ + Европа-родината на канибалите + Домашен праг- обичаи и вярвания + Нестинарство... + Вторник... + ГУМНО... + ДАР... + Денят събота... + Мост...- обичаи и вярвания + Сряда-Обичаи и вярвания + Спасовден- обичаи и вярвания + Откриха прародителя на маймуните + Едно от най- странните изобретения за животни + Народни поверия за забогатяване + Петък... + Опалване- обичаи и вярвания + Душа- обичаи и вярвания + Поливки-обичаи и вярвания + Жито и житни култури-обичаи и вярвания + Кръстиха столичните дупки + Заораване- обичаи и вярвания + 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта... + Господова черква - обичаи и вярвания + ИЛИНДЕН - обичаи и вярвания + Какво е любов? .... + Пепелница-обичаи и вярвания + Рай... + Костенурка + Най-ценната секунда + Дърветата убиват микробите + Вятър - обичаи и вярвания + Петел + Зима - обичаи и вярвания + Рог - обичаи и вярвания + Дървото - обичаи и вярвания + Хляб - обичаи и вярвания + Традицията повелява + Строеж на нов дом... + Името - обичаи и вярвания + Коледни гадания за 2010 година + Нестандартен Коледен подарък + Домашните любимци лекуват + Вероятно най-малкото кученце в света е дълго 10см. + Софиянец превзел Колчестър, яздейки кон + Ливадите допринасят за глобалното затопляне + Забранява се риболовът през 2010 г. + Ферма за охлюви + Кога кучето е радостно + Червеното месо тормози стомаха + Символика на Цветовете + Червен конец - обичаи и вярвания + Чесън - обичаи и вярвания + За да сте млади и красиви... + Виното... + Най-силното насекомо е бръмбар + Шимпанзетата осъзнават смъртта + Риба и маслини за здраво сърце + Откриха тайната съставка на меда + Роди се бебе прилеп от рядък вид + ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА! + Рекорд от 48 г. насам... + Къпината - Обичаи и вярвания + ОГНИЩЕ - Обичаи и вярвания + На почивка с домашния любимец + Нов метод при лечение на щъркели + Родено е коте с 4 УШИ + Откриха нов вид делфини + Медуза и Жаба - най-отровни! + Нечисто място - Обичаи и вярвяния + Най-сладурските животни на всички времена + Познати ли са лешоядите у нас? + Кучетата спасяват от алергии + Интересно за насекомите + Оси и пчели налитат на силни миризми + Котките и кучетата пазят от рак
All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти