Риболов-Сезонът на амура

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Сезонът на амура

Сезонът на амура - Зелените примамки са атрактивни, но царевицата си остава класика в улова му.

По многобройните платени обекти, които стават все по-актуални при очертаващото се безрибие по реки и държавни язовири, властва шаран. Вниманието на въдичарите обикновено е насочено към него, но ако във водата присъства амур, конкуренцията неминуемо нараства, а това вдига реномето на водоема.

Младен Марков, в Уикенд
markov2009@abv.bg

Изявените вегетарианци са силни и атрактивни риби, макар по маловодните басейни да не достигат впечатляващите габарити от големите държавни язовири, където всяко лято се хващат трофеи от порядъка на 20-30 кг., че и нагоре. Само че такива "столетници" са твърде редки попадения, докато един 5-6-килограмов бял амур може да предизвика фурор на всеки водоем със специален статут. Битката с такава риба на сравнително малка водна площ се превръща в атракция за всички присъстващи и е въпрос на чест за рибаря да излезе победител. Ако ли не, ще чака следващия шанс.
Белият амур е типична топлолюбива риба, като изявите и се концентрират в летните месеци. Първи успехи в прогретите от слънцето неголеми частни или арендовани язовирчета се регистрират още през май-юни, но юли и август е времето да се потърси амур.
Мирният гигант е изявен мелиоратор-там, където има стабилна популация, водната растителност прогресивно намалява, включително и плантациите с шавари и тръстики. Затова е ценен за нашата действителност. Но опитите на въдичари да го съблазнят с разни зелени салати обикновено удрят на камък. Най-добрата примамка за него си остава царевицата в различните и варианти- прясна, консервирана, варена, специално ароматизирана и т.н.
Наслука!
в. Уикенд, 17-23 юли 2010г.
Избрани сайтове Сезонът