Продължава покачването на нивата на язовирите

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Продължава покачването на нивата на яз.Тича и яз.Цонево

Варна/Шумен. С 9 см е увеличено нивото на язовирТича” за едно денонощие, поради интензивните валежи, паднали късно снощи в Шумен”, съобщиха от Централното управление на „Напоителни системи” ЕАД.

Според управителя на дружеството в Шумен, Юлиян Вълчев, регистрирано е покачване и на нивото на река Камчия с 20 см, край село Бял бряг, но няма опасност от преливане на реката, към момента. По думите му река Камчия е в коритото си и до достигане на дигите остават свободни 60 см. Падналият снощи дъжд е довел до увеличаване на нивото и на язовирЦонево”, край Варна. За едно денонощие нивото е увеличено с 32 см. Свободният обем на язовира е намален с още 3 млн. куб. метра и в момента е 17 млн. куб.м. Изпускането на язовира продължава с 15 куб.м. в секунда.
Служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Шумен и Варна са готови да реагират при необходимост. Осигурена е необходимата техника за действие. Информация се подава регулярно на Гражданска защита и областните управители в Шумен и Варна.
Агенция Фокус
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Необичайно за юли язовирите в Бургас преливат
Бургас. Два от питейните язовири на територията на ВиК - Бургас преливат, съобщи за радио „Фокус” – Бургас Георги Георгиев, началник направление „Язовири” в бургаското водоснабдително дружество. Най-големият язовирКамчия” прелива с дебит от 33 кубически метра в секунда. „Това е необичайно за този период на година и се дължи на многото валежи, паднали през последните двадесет дни. Те са в размер на над 170 литра на квадратен метър. Това е една трета от годишната норма, паднала само за 20 дни.”, каза инж. Георгиев. Тай бе категоричен, че няма никаква опасност за местното население и близките населени места от заливане, които са под язовирните стени и по течението на реката, тъй като язовирКамчия” прелива от обичайното за това място - преливника. Другият по-малък питеен язовир „Ново Паничарево” си прелива перманентно. От него се прехвърлят води към язовир „Ясна поляна”, само когато не са достатъчно водите от собствения водосбор на „Ясна поляна” и когато той не е пълен. Към момента язовир „Ново Паничарево” прелива само с 440 литра в секунда. Това е малко количество и е достатъчно колкото да оводни речното русло на реката след язовирната стена. Преливат язовирите „Ново паниарево” и „Камчия”, а „Ясна поляна" има над два милиона кубика свободен обем, но е в много добро балансово състояние, посочи Георгиев. На въпрос дали фактът, че язовирите са пълни означава, че няма да има режим на водата в населените места Георгиев потвърди, че това е така. Питейна вода ще има за близките две – три години, каза той. Това обаче важи за селищата, които се водоснабдяват от тези язовири, но не е сигурно за населените места, които разчитат на местни водоизточници.
Катя НИКОЛОВА
Агенция Фокус

Извънредна ситуация заради авария е създадена край язовир Асеновец, захранващ Сливен с вода
Сливен. Извънредна ситуация се е създала край язовир Асеновец, който захранва Сливен с вода. Това съобщи областният управител Марин Кавръков, предаде репортер на радио "Фокус” – Сливен. Там е открита авария на водопровода, който захранва града от язовир Асеновец. Заради обилните дъждове е подкопан насипът и 60-сантиметровата подпорна стена на водопровода. Налягането в него е 9 атмосфери, а ширината на тръбата 83 см. Марин Кавръков коментира, че екипи на ВиК са открили навреме аварията и така не се стигнало до по-сериозни последствия. Ако тази тръба се бе спукала, Сливен е щял да остане без вода минимум две седмици. В момента екипи на водното дружество укрепват насипа. Спряно е изпускането на водата по Асеновското дефиле и самия водопровод, за да може да се работи нормално. Няма проблеми със захранването на града с вода, тъй като са включени двете помпени станции край Мечкарево. Областният управител коментира, че е много важно днес и утре да няма дъждове, за да могат екипите да завършат ремонтите и защото изпускането на язовира е спряно нацяло.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция Фокус


Избрани сайтове язовир

Най-актуални страници язовир

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...

  • Променят категоризацията на язовир „Дъбника”

  • Ремонтират язовири във Врачанско