Риболов-Време е за сомовете

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Време е за сомовете

Време е за сомовете!
Майсторите
рибари се раздвояват между тролинг и кльонк при избора на тактика.

Сомът е топлолюбива, типично лятна риба, най-голямата по нашите водоеми. Уловът му е труден, но това не пречи въдичарският интерес към него да е голям.
МЛАДЕН МАРКОВ, в Уикенд
markov2009@abv.bg
Тазгодишният сезон тръгна с гръм и трясък още по Великден, когато софийски рибари хванаха 70-килограмов сом от язовир "Жребчево". Последва обичайното затишие заради традиционната забрана за риболов, а от 11 юни цяла флотилия от лодки щурмува големите ни язовири- "Искър", "Ал.Стамболийски", "Жребчево", "Огоста", "Копринка", "Тича", "Въча", "Ивайловград".
Първите отзиви са за приоритетни изяви на бялата риба, но и неголеми сомове към десетина килограма се извадиха от "Жребчево" и "Ивайловград". Заклетите сомаджии гледат с пренебрежение на такива риби, окачествявайки ги като "детската градина". И имат право, защото за всеки от изброените язовири може да се разкажат невероятни истории за уловени гиганти по 50, 60, 70 и повече килограма!
Колко всъщност е горната граница? Никой не знае, но е сигурно, че в дълбините на неизточваните от построяването си преди 50-60 години язовири със сигурност има и 100-килограмови трофеи.
Да се хване голям сом с въдица от брега, в днешно време е нереална цел. Майсторите в този атрактивен риболов са изявени единаци- не споделят методиката си, не издават дашните места. Но едно е ясно в съвременния риболов лодката е задължителен елемент от оборудването, а относно печелившата тактика мненията се раздвояват: едни залагат на тролинга /влачене на изкуствени примамки/, други разчитат на кльонка /специален уред, който при удряне на повърхността издава характерни звуци, привличащи хищника/. Всъщност и двата метода работят успешно, всичко зависи от моментното настроение на мустакатите хищници.
Лятото вече е в правата си. Време е да се покажат и онези сомове, преминали през "детската градина" и "началното училище".

Дограми и вентилируемите фасади. Новото в строителството от Чех Пласт най-предпочитаната и посещавана фирма за дограма и фасади на световният пазар. Съвремененният начин за облицовки и изолации на сгради и фасади. Външният вид е от значение, с Чех Пласт з  повече » chehplast.com