Хранене

Хранене

За всички живи същества наличието на храна е много важно условие за оцеляването. Много е важно, обаче, каква храна ще предоставим на мъника, за който трябва да се погрижим. Ето най-общи правила за храненето:
1. В никакъв случай не давайте на животното топлинно обработена или овкусена храна като колбаси, супи, кисело или прясно мляко, хляб, бисквити, манджи... Освен, че най-често водят до увреждане храносмилателната система, в много от случаите тези храни стават причина за бързата и мъчителна смърт на животинката. За предпочитане е веднага да се свържете с екипа на Спасителния център за да получите указания за вида храна, който можете да използвате за съответния вид животно.
2. Малките на нощните и дневните грабливи птици може да бъдат захранени в домашни условия с чисто, необработено пилешко месо или черен дроб. Режат се малки парченца, които преди подаването към устата се потапят във вода. На едно хранене птица с тегло 200-300 грама може да поеме 20-30 грама месо. Желателно е храненето да бъде три пъти на ден.
3. За пойните птички най-достъпната храна са белите червеи, продавани в ловно-рибарските магазини. Желателно е преди да бъдат дадени да се нарежат на парченца, защото тези червеи са с много дебела външна ципа, която не позволява усвояването на хранителните вещества от организма. Желателно е храненето да става през 2-3 часа.
4. Малките на белия щъркел може да се захранят с малки парченца необработено пилешко месо или риба. Храната се овлажнява с малко вода. Ако малкото е немощно или просто твърде малко, предложете и парченца храна с пинсета към клюна, като внимавате да не се набоде на нея.
5. Врановите птици може да се захранят с необработено месо - парченца пилешко или черен дроб, бели червеи (предварително нарязани) или предварително накиснати във вода до леко омекване котешки или кучешки гранули. Храната трябва да е овлажнена, за да бъде лесна за преглъщане. Ако птицата е малка и проси храна като си отваря клюна и грачи, трябва да поставяте малки парченца от храната в клюна. Ако е поотраснала и вече е в състояние да се храни сама, поднесете купичка с храната пред нея. Този вид птици имат нужда от наличие на вода, която да поемат, ако имат нужда, сами.
При храненето на всички птици ползвайте пинсети, като внимавате птицата да не си нарани очите на тях, като прави резки движения.
6. Бозайниците не бива в никакъв случай да се хранят с мляко от копитни животни (краве, овче, козе, биволско). То не е подходящо за тях и най-често води до диария и смърт в рамките на няколко дни. Необходимо е да се хранят с адаптирано мляко за бебета котенца и кученца, което можете да закупите от ветеринарна аптека или някои зоомагазини. Ако не разполагате с адаптирано мляко, най-добре предлагайте на малкото затоплена вода или физиологичен разтвор. Това, обаче, може да продължи не повече от едно денонощие! След хранене задължително масажирайте коремчето на малкото за да го стимулирате да се изходи (дефекация), както би направила майка му.
Имайте предвид, че всички тези съвети по отношение на храненето или отглеждането на малки диви животни са “първа помощ”. Посочената храна би могла да бъде и опасна при по-продължително използване!

Избрани сайтове храна

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници храна

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Fly HB Carioca 2 кг

  • Какво? .Net Храна

  • Най-актуални страници храна

  • Раздават ваучери за храна на пенсионерите

  • Разделно хранене Хранене

  • Какво да сготвя за вечеря? Вечеря