Бял щъркел

Бял щъркел

С присъствието на тези птици сме свикнали отдавна. Техните гнезда са буквално “под носовете ни”. Много често малките им падат от гнездата по невнимание или избутани от по-големите щъркелчета. Първият опит за летене при малките на щъркела също не винаги е успешен. Много често малките имат нужда от още само няколко дни за да станат напълно готови за да полетят.
Ако намерите бебе щъркел и то е още покрито с пух, значи още му е рано да лети и е било избутано от другите щъркелчета. В случай, че гнездото е на електрически стълб, най-добре потърсете помощ от местното електроразпределително дружество чрез кмета на населеното място, за да бъде върнато пилето обратно в гнездото при родителите му.
Ако щъркелчето е вече оперено и е паднало при първия му опит за летене, опитайте се да го подгоните. Ако го хванете, значи и хищник ще може да го хване. Ако, обаче, все пак успее да отлети на достатъчно далечно разстояние, значи всичко е наред и птицата може да се грижи сама за себе си. Родителите обикновено не изоставят малките си и са винаги наоколо, готови да дадат ценни уроци по оцеляване на рожбите си.

Избрани сайтове малките