Периоди в живота на кучето

Важни моменти за кучето:

Раждане и първи дни
- През този период кученцето спи през по-голямата част от времето и яде!
- След като се роди, може само да пълзи напред.
- С майчиното мляко получава антитела, които го предпазват от болести.

1- ва седмица
- Кученцето е напълно зависимо от майка си за всичкио

2-ра - 3-та седмица
- Това е период на бурни промени- кученцето започва да расте.
- Вече може да пълзи назад.
- Очите на кученцето се отварят.
- Дава първи социални сигнали: ръмжи, маха с опашка.
- Ушите се отварят.
- Реагира на светлина на движение.
- Бори се с другите кученца.
- Проявява интерес към полутвърдите храни и може да пие мляко и вода от паничка.

3-та - 6-та седмица
Голяма част от наученото през този период му остава за цял живот. Развиват се социалните му способности и се запознава с обкръжението си. Кученцето:
- Проявява страх, когато чуе остър звук
- Лае закачливо
- Започва да се изправя, опитва се да ходи
- Започва да се държи игриво
- Подхожда с интерес към нови предмети

7-ма - 8-ма седимца
Кученцето
трябва напълно да се отдели от майка си. Трябва да се храни четири до пет пъти на ден.

7-ма -12-та седмица
Период на социализация

Изключително важно е към края на този период кученцето да е натрупало опит с различните обекти /хора, други животни, предмети/, които ще среща в бъдеще. Важно е да се е сблъсквало със ситуации, в които ще попада и занапред, като това да остава само в къщи, да посещава ветеринаря и да се вози в автомобил. Това е периодът, когато е най-отворено към социализация. Добре е да положите усилия в тази насока точно в този период. Обучението ще даде възможност на кученцето да се запознае и да играе със себеподобни и да развие необходимите социални познания и умения.

8-ма седмица
Кученцето обикновено напуска майка си и малките си братя и сестри и отива в новия си дом. Преди да го вземе, новият собственик е добре да говори с първия дали кученцето е обезпаразитено или имунизирано, както и да се консултира с ветеринар за следващата имунизация, обезпаразитяване и кастриране.

10-та седмица
Младост
Честотата на приема на храна трябва да се намали до три пъти дневно. Кученцето постоянно се развива и все още е необходимо да му давате храна за малки кучета. Моментът, в който трябва да премине на храна за възрастни, варира широко в зависимост от неговата порода.

16-та седмица и след това
Първите зъбки започват да се сменят с постоянни.

5-ти месец
Кученцето трябва да е достигнало 50% от теглото си на възрастно куче. Приемът на храна трябва да се намали до два пъти дневно.

6-ти месец
Някои кучета от малки и миниатюрни породи може вече да са достигнали размерите си на възрастни кучета. Важно е да продължите да им давате храна за кученца, тъй като все още се развиват. За изграждане на здрави кости те се нуждаят от правилната пропорция на минерали, която се среща в храната за малки кучета.

10-ти месец
Зъбките и по-точно техните корени не са напълно развити, докато кученцето не навърши приблизително 10 месеца. Затова ви препоръчваме до този момент да не му давате много твърди предмети или играчки за дъвчене.

12-ти месец
Едрите породи /и някои от средните породи/ достигат размерите си на възрастни кучета. Може да ги храните само един път дневно. Те все още не са напълно пораснали и се развиват. Важно е да им давате храна за кученца. За изграждане на здрави кости те се нуждаят от правилната пропорция на минерали, която се среща в храната за малки кучета.

24-ти месец
Най- едрите породи вече са достигнали зрялост. Могат да преминат на храна за възрастни, нямат нужда от храна за кученца.




Избрани сайтове храна

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници храна

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Fly HB Carioca 2 кг

  • Най-актуални страници храна

  • Раздават ваучери за храна на пенсионерите

  • Разделно хранене Хранене

  • Какво да сготвя за вечеря? Вечеря