« назад


Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Шарани на Белопопци

Село Белопопци се намира в непосредствена близост до Горна Малина и е на около 45 километра от София. Арендованият водоем е познат на доста софиянци и хора от околността.

Име Методи Костов
Клуб “Майсторски риболов”
Пръчка Trabucco Proxima 3.90м
Здравейте приятели, казвам се Методи Костов, състезател съм в спортен клуб “Майсторски риболов”. В този брой ще ви представя риболов с фидер в затворен водоем и по специално риболов на шаран.
Днес ще ви разкажа за един интересен мой излет на Белопопци.
Село Белопопци се намира в непосредствена близост до Горна Малина и е на около 45 километра от София. Там се намира и арендованият водоем, който е познат на доста софиянци и хора от околността. В началото на месец май, забраната за риболов беше факт и решихме с моят приятел Божидар Спасов да посетим водоема до село Белопопци. Идеята ни беше да потърсим шараните на фидер. Пристигаме и заемаме едно от “дашните” места на водоема – така известното „на фургона”. След сутришното кафе и приказките с пазача на водоема, започнахме да си монтираме платформите и да правим захранката за фидер. За захранка решавам да използвам един пакет Super Carp на Maver и отделно възнамерявам да залепя около 500 грама бял червей, който да поставям във фидер хранилката. Този начин ма хранене с лепен бял червей е много резултатен през пролетта, когато шарана още не се храни активно.
Лепене на белия червей.
1. Първо пресявам червея през ситно сито, за да може да се изчисти от триците, в които се съхранява.
2. След като червеят е почистен го потапям във водата със ситото за секунда и го разбърквам да му се отдели поне малко мазнината.
3. След това го поставям в кърпа и го завивам. По този начин белият червей е готов да се лепи.
4. След като е леко подсушен в кърпата, белият червей се поставя във вана или кофа и се поръсва с лепилото.
5. Изчакваме малко да поеме влагата лепилото, разбъркваме добре и поръсваме отново с лепило.
6. Тази процедура се повтаря, докато започне белият червей да става на топки. Тогава поръсваме последно отгоре и следва да го слепим максимално един за друг.
7. Започваме силно да притискаме червея, което може да стане с друга кофа или вана. Целта е да се изкара въздуха и да се образува „пита” от бял червей.
Тук идва разликата при лепенето на бял червей за захранване при риболов на плувка и при риболов с фидер. При риболова на плувка, към белият червей се прибавят и камъни, за да може топките да се утежнят и да потъват бързо на дъното. При риболова с фидер кошничка, камъни не се слагат, а белият червей се лепи самостоятелно и след това самата кошничка го отнася на дъното, където той се разделя и прави хранително петно.
След като съм залепил белият червей, разбърквам и пакета захранка, с който ще подхраня първоначално. И така подхранката е готова, след което започвам да си правя фидера. Ловя с фидер 3.90 м. Trabucco Proxima. Днес ще използвам връх 1,5 lb, който ми позволява да изхвърлям до около 45 грама тегло. За основно влакно имам навито на макарата Stone River Sinking на Maver. Монтажа, който направих е следният - нанизах вирбел с карабинка, сложих гумено топче и накрая завързах микро вирбела на MIDDY. Гуменото топче играе ролята на амортизатор, когато се приближат двата вирбела. На вирбела с карабинката закачих кошничка ”Корморан” и започнах да замятам. Измерих си дистанцията , която беше малко преди средата на водоема. Фиксирах влакното на шпулата и направих няколко пробни замятания на дистанцията с кошничка пълна със захранка.
С тези няколко замятания, целта ми беше първоначално да захраня мястото на риболов, а там да се образува петно от захранката.
В тези първи замятания, когато пълня кошничката, аз съвсем леко притискам храната , за да може лесно да се “разтовари” във водата. Вече бях готов и със захраненото петно. Последва връзване на кука. За шаран независимо дали е на плувка или фидер аз използвам куките на FOX, а именно серията – “2 carp”.След като направих първоначалното захранване, смених кошничката с по-малка на Drennan.
Това се налага, за да мога да я пълня с малко количество лепен бял червей. Нанизах на куката 4-5 бели и айде първото хвърляне. Сложих фидера на стойката и зачаках. В продължение на десетина минути нямаше кълване и извадих да презаметна. Отново замятане и чакане. Тази процедура се повтори няколко пъти през първият половин час, през който не регистрирах кълване. При едно от следващите замятания последва кълване, , последва плавно засичане и рибата беше на куката. Оказа се каракуда около 400 грама. Продължих да слагам лепени бели червей в кошничката и отново презаметнах. При мене в продължение на час нямаше никакви кълванета, но това не можеше да се каже за Божката, който хранеше по същият начин както и аз. Той още от първото замятане започна да дърпа ритмично шаранчета между кило до две. Не ми беше странно, че това се случва. Той избра да лови с фидера си по на близо от мене, където беше с около метър по-плитко и водата може би беше по благоприятна за обитаване на пролетните шарани. Аз реших да понастоявам на моето си място и не сбърках. След около 20 минути започнаха кълванета и първия шаран беше в моя живарник. След като мина 10.30 часа кълванетата станаха много чести. Предполагам, че това се дължи на яркото слънце което грееше този ден, макар че имаше доста вятър. При едно от поредните си кълванета, Божката беше изненадан и от по-голяма риба – шаран 2.500 кила. Ваденето на такава риба мога да кажа, че пролетно време не е голям проблем поради тяхното все още лениво поведение.
Така риболовът продължи до към 15.30 часа, когато решихме да приключваме. Резултата на двамата беше около 24 килограма риба. Това наистина беше много добър резултат, като се има в предвид неустойчивото време и резките пролетни температурни разлики. Направихме си извода, че храненето с лепен червей е доста добро през тези пролетни месеци, когато рибата все още не се храни активно, а трябва да и се поднася само най-желаната и апетитна храна. Ако бяхме хранили само със захранка, може би рибите щяха да се наситят по-бързо и да се отдръпнат от хранителното петно. Затова горещо ви препоръчвам да пробвате този начин на захранване с бял червей и вие сами ще усетите разликата и неговото предимство.

actualno.com


Избрани сайтове Риболов

 • Белвю - български хотел в Керамоти Керамоти - климат, плажове, температура на морската вода, заведения... от Bellevue Apartments - най-добрите апартаменти за почив ...

 • Нови интернет страници Риболов

 • Хотел Замъка Царево Развлечения

 • Най-актуални страници Риболов

 • Развлечения в Царево и екскурзии от Царево Развлечения

 • Пада забраната за улов на калкан

 • Доклади за ОВОС и Екологична оценка повече » ...

 • Най-нови обяви

 • BGboats - Лодки и извънбордови двигатели на цени без
  Продажба на лодки, колесари и извънбордови двигатели с документи и гарантиран пр

 • BGboats - Лодки и извънбордови двигатели на цени без
  Продажба на лодки, колесари и извънбордови двигатели с документи и гарантиран пр

 • + Вадят 25 кг. сом от Марица + Със 75 хиляди балкански пъстърви зарибиха притоците на река Лом + Държим световния рекорд за Балканска пъстърва. + Опасна риба беше уловена в района на егейския остров Саламина + Уловиха гигантски калкан в Черно море + 1800 шарана пуснаха в язовир Тракиец + Спешни мерки срещу риба- убиец + Романтиката на риболова в Гърция + Седем са опасните язовири в Стралджанско + Тропическа риба се появи край холандския бряг + Заплаха от вирус тегне над шараните + Кормораните завладяват Европа + Рибата е на изчезване в Мраморно море + Гигантска сьомга в Калифорнийска река + Сомовете-човекоядци - мит или реалност + Трофейни щуки се мамят край Писарево + Рибарството допринася за разпространението на ХИВ + Риболовен турнир за журналисти + Рибари на бунт + Рибата в Гърция намалява заради прекомерния улов + Зарибяват трудно достъпните места на река Арда + Спътници срещу бракониери + Българин си купи риба на 150 години + С 3 000 броя бял амур ще бъдат зарибени язовирите: + По 150 риболовни билета се издават на ден + Започва зарибяването на реките в Кюстендилско + Национално сдружение на ловците и риболовците + Откриват плаж на река Дунав + Заловиха криминално проявени бракониери с над 100 кг риба + Бабушките огладняха... + Атакуват *Стамболиеца* по суша и вода + Динамиката на пролетния риболов + От 15 Април *сух режим* за рибарите + Речните корекции стават актуални + Трофейни костури кълват на *Тараторското* + Четири стъпки за ориентиране на непознат водоем + Как да си изберем влакно за риболов на плувка + Шарани на Белопопци + Ловят се *платики тупалки* на Чепинци + Удължиха забраната...Шамар за рибарите. + Рибарите тръгват в атака + Риболов - Кефали налитат на черници + Получен сигнал за мъртъв делфин в община Бургас + Пуснаха 10 000 сивена в язовир Искър + Британец хвана 45-килограмов гол шаран... + Време е за сомовете + Бразилец улови рекорден червеноопашат сом + Сезонът на амура + Хлябът като примамка + Намериха цаката на ТОЛСТОЛОБА + Пъстърви Гиганти в река Струма + Белите мрени пощуряха + Качамак ... Менюто на рибите + Отровен Дракон.... как се готви + В жегата - Уклеят е сигурен! + Менюто на рибите - Тесто + Кефалите обожават насекоми + Зарибиха река Янтра + С хайвер за пъстърва + Шарански емоции на язовир Баниска + Риболов: Време е за бяла мряна + С доматче за бял амур + Дунавски риболов под село Остров + Софиянец хвана щука 5, 5 кг. на Челопечене! + Зарибиха с 61 хиляди пъстърви + Менюто на рибите-Шаранът се храни и с картофи + Есенен тролинг за гладни хищници + Менюто на рибите - Карантията като примамка + Риболов: Почват скобарските фиести + Канални сомчета спасяват риболова и в студа + Бразилец чупи рекорд с паунов костур + Рибари щурмуват платените водоеми + Рибар улови 90-килограмов сом + Амурът налита на шоколад + Нов хит на река Янтра - бяла мряна + Рибата замества слънчевата светлина + На риболов в Гърция + Риболов в Керамоти, Гърция + Яжте риба срещу рак на червата + Щуката живна в язовирите + Щуката се готви за скок + Къде кълве? 15 февруари - 21 февруари 2014
  All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти