« назад


 - Риболов: Как да си изберем влакно за риболов на плувка

Как да си изберем влакно за риболов на плувка. От влакното зависи успешния улов. Днес на пазара за риболовни принадлежности има огромно разнообразие от влакна.

Много често риболовците влизат в магазина, оглеждат етикетите с цените, понякога и самите влакна, но не знаят кое влакно да изберат. А грешка не бива да се допуска, тъй като именно влакното е онази част от такъма, от която за хищник или 0,08 мм повод за бабушки основното е да сте уверени, че сте подбрали именно такова влакно, което е подходящо за дадените условия.
Повечето активни риболовци се ръководят от дебелината на влакното. Купуват дебело влакно, защото то е здраво, а на него може да се лови ситна и едра риба. Но този подход в никакъв случай не е правилен.
За успешен риболов, от който вие очаквате максимум кълванета без късания, трябва да подберете влакно, като се съобразявате не само с диаметъра и материала, но и с различните физични свойства: мекота, наличие на механична “памет”, цвят, тежест, износоустойчивост, здравина на възел и на опън. Именно тези разнообразни свойства определят възможността да се използва влакното в тези или онези условия.
Например зимно време, когато ловим на мормишка и се ползват ултрафини влакна 0,9-0,8 мм, е по-добре да се използва твърдо монофилно влакно, тъй като мекото лесно полепва по ръцете, а от друга страна, се увеличават шансовете за оплитане. При риболов на спининг и фидер твърдото влакно по-добре предава кълването, а засичането е по-бързо. Ако ловите на лед с въдица на плувка, за предпочитане е по-мекото влакно. При вадене тя ще играе ролята на амортизатор и ще “гаси” ударите на рибата, като няма да й позволява да отвори фината кука или да си скъса устната.
Често е необходимо влакно с различен цвят. Например при риболов с мач се ползва тъмно влакно. Това е необходимо, за да можете да го маркирате със специален маркер, като по този начин бележите точната дистанция, на която ловите, за да замятате всеки път на едно и също място. Замятайки на избраната дистанция, вие маркирате около 20-30 см до макарата и така се ориентирате при замятане, за да ловите точно върху подхранения участък. Тъй като маркерът е бял, на нормално влакно той не се вижда. На зимен риболов също е за предпочитане да ползвате влакно с различен от белия цвят. По този начин той ще се откроява добре върху леда и шансовете да го оплетете или скъсате значително намаляват.
За риболов на ваглер на голяма дистанция е за предпочитане да използвате потъващо влакно с голяма тежест. Тя се вкарва по-лесно под водата и течението на повърхността, което се образува от вятъра, не образува “корем”. Здравината на опън е една от най-важните характеристики, но понякога може да бъде пренебрегната. Например при английски риболов е по-важно влакното да бъде с тъмен цвят, дори здравината на влакното да е по-ниска. Това може да се компенсира с доброто регулиране на аванса на макарата.
Периодично на пазара се появяват влакна от нови материали или изработени по революционни технологии. Например напоследък все по-често се говори за флуорокарбона. Според специалистите то е почти незабележимо във водата, тъй като има специфичен коефициент на пречупване на светлината. Както показва практиката, понякога с флуорокарбоново влакно дори и с по-дебел диаметър се наблюдават повече кълванета. Невидимостта на това влакно е за сметка на здравината, но това пък позволява да се използват влакна с по-голям диаметър, без да има опасност да бъдат забелязани от рибата. Единственият недостатък на флуорокарбоновото влакно е неговата по-висока цена в сравнение с другите.
В последно време водещите японски фирми пуснаха на пазара няколко слойни влакна. Такова е например Smart “Dual band”. То е направено от две различни по цвят монофилни нишки – прозрачна и черна. Те са плътно споени една за друга и вкарани в нещо като прозрачен шлаух. Тази технология позволява да се увеличи здравината на опън, а също така износоустойчивостта на влакното. Дори и след серия излети характеристиките на този тип влакна остават непроменени.
Друго влакно от този тип е Shimano Technium - то се състои от три елемента, но неговото построение е различно. Между износоустойчивата обвивка и вътрешните монофилни влакна, според думите на производителя, се намира промеждутъчен слой, който отговаря за отсъствието на механичната памет. Shimano Technium и Smart “Dual band” се отличават със значително по-високи характеристики в сравнение с обикновените влакна. И макар че този тип влакна са създадени специално за риболов със спининг, те са напълно подходящи и за използване при риболов на плувка, а сивият цвят ги прави още по-удобни за тази цел.
И ако вие вече сте наясно какво точно влакно ви е необходимо, остава да изберете продукцията на конкретния производител. И тук идваме до същината на въпроса, а именно основните параметри.
Реален диаметър Много производители посочват на етикета малък диаметър, а на практика влакното е значително по-дебело. Така например често вие си купувате влакно 0,08 мм и си казвате “колко е здраво”, а всъщност то е 0,10 мм. На око тази разлика е незабележима. По този начин вашият такъм е по-груб, а това влияе на кълването.
При труден риболов на влакно 0,10 мм кълването може да намалее десет пъти в сравнение с 0,08 мм. Изключително важно е диаметърът да бъде точен при тънките размери – до 0,12 мм. Едва ли при влакно 0,20 мм ще има повече кълванета, отколкото при 0,22 мм. Абсолютната точност на влакното може да бъде измерена само с микрометър.
Калибровка  Под този параметър се разбира равномерната дебелина на влакното по цялата му дължина. Опитните риболовци могат да разпознаят некалиброваното влакно само на пипане, но най-сигурният начин е да се замери на няколко места самото влакно или да се прегледа под микроскоп. Дори и при голямо увеличение калиброваното влакно изглежда перфектно равно и едноцветно. Некалиброваното влакно не е добро за употреба. Понякога се продават и влакна, които са усукани при навиване. И от тях е по-добре да се откажете, тъй като са много забележими във водата.
Издръжливост на опън  Тя в повечето случаи се отличава от изписаната на етикета, но за разлика от диаметъра, който се изписва по-малък, издръжливостта я надвишава. Издръжливостта на опън има смисъл да се замерва, когато имате реалния диаметър на влакното. В противен случай не си струва. Измерването на издръжливостта на влакното се извършва със специални уреди, като задължително условие е на линията да няма възли в момента на мерене. Издръжливостта на опън може да бъде определена приблизително и на ръка. За целта се реже парче влакно с дължина около метър, навива се на ръцете и се опъва плавно. По този начин вие ще почувствате разтегливостта на влакното и нейната реална издръжливост на опън. Няма смисъл да дърпате рязко влакното - така няма да разберете нищо, освен че ще се скъса лесно.
Има още един тънък нюанс при подбора на влакна.
Някои от производителите на влакна за професионалисти указват на ролката издръжливостта на опън във водата. Така например на етикета на влакното SMART SLR 0,1 мм пише, че издържа 1,91 кг, което отговаря на истината. Само че това се отнася за издръжливост във водата. А може би именно така и трябва. Та нали ние не ловим риба във въздуха, а щом я извадим от водата, я поемаме с кепчето. Във въздуха такова влакно издържа 1,1 кг. Естествено всяко влакно губи от своята здравина на възел. При затягането на витките влакното се пречупва независимо от своята еластичност, а освен това се нагрява от триенето, частично нарушавайки своята структура. За да избегнете момента с нагряването при правене на възел, се препоръчва влакното да се навлажни. Различните влакна се държат по различен начин на определени възли. Добре е да подберете оптималния възел за всяко влакно индивидуално, за да съхраните неговата сила на опън в най-голяма степен.
actualno.com
Четете още в Риболовец


Избрани сайтове Риболов:

+ Вадят 25 кг. сом от Марица + Със 75 хиляди балкански пъстърви зарибиха притоците на река Лом + Държим световния рекорд за Балканска пъстърва. + Опасна риба беше уловена в района на егейския остров Саламина + Уловиха гигантски калкан в Черно море + 1800 шарана пуснаха в язовир Тракиец + Спешни мерки срещу риба- убиец + Романтиката на риболова в Гърция + Седем са опасните язовири в Стралджанско + Тропическа риба се появи край холандския бряг + Заплаха от вирус тегне над шараните + Кормораните завладяват Европа + Рибата е на изчезване в Мраморно море + Гигантска сьомга в Калифорнийска река + Сомовете-човекоядци - мит или реалност + Трофейни щуки се мамят край Писарево + Рибарството допринася за разпространението на ХИВ + Риболовен турнир за журналисти + Рибари на бунт + Рибата в Гърция намалява заради прекомерния улов + Зарибяват трудно достъпните места на река Арда + Спътници срещу бракониери + Българин си купи риба на 150 години + С 3 000 броя бял амур ще бъдат зарибени язовирите: + По 150 риболовни билета се издават на ден + Започва зарибяването на реките в Кюстендилско + Национално сдружение на ловците и риболовците + Откриват плаж на река Дунав + Заловиха криминално проявени бракониери с над 100 кг риба + Бабушките огладняха... + Атакуват *Стамболиеца* по суша и вода + Динамиката на пролетния риболов + От 15 Април *сух режим* за рибарите + Речните корекции стават актуални + Трофейни костури кълват на *Тараторското* + Четири стъпки за ориентиране на непознат водоем + Как да си изберем влакно за риболов на плувка + Шарани на Белопопци + Ловят се *платики тупалки* на Чепинци + Удължиха забраната...Шамар за рибарите. + Рибарите тръгват в атака + Риболов - Кефали налитат на черници + Получен сигнал за мъртъв делфин в община Бургас + Пуснаха 10 000 сивена в язовир Искър + Британец хвана 45-килограмов гол шаран... + Време е за сомовете + Бразилец улови рекорден червеноопашат сом + Сезонът на амура + Хлябът като примамка + Намериха цаката на ТОЛСТОЛОБА + Пъстърви Гиганти в река Струма + Белите мрени пощуряха + Качамак ... Менюто на рибите + Отровен Дракон.... как се готви + В жегата - Уклеят е сигурен! + Менюто на рибите - Тесто + Кефалите обожават насекоми + Зарибиха река Янтра + С хайвер за пъстърва + Шарански емоции на язовир Баниска + Риболов: Време е за бяла мряна + С доматче за бял амур + Дунавски риболов под село Остров + Софиянец хвана щука 5, 5 кг. на Челопечене! + Зарибиха с 61 хиляди пъстърви + Менюто на рибите-Шаранът се храни и с картофи + Есенен тролинг за гладни хищници + Менюто на рибите - Карантията като примамка + Риболов: Почват скобарските фиести + Канални сомчета спасяват риболова и в студа + Бразилец чупи рекорд с паунов костур + Рибари щурмуват платените водоеми + Рибар улови 90-килограмов сом + Амурът налита на шоколад + Нов хит на река Янтра - бяла мряна + Рибата замества слънчевата светлина + На риболов в Гърция + Риболов в Керамоти, Гърция + Яжте риба срещу рак на червата + Щуката живна в язовирите + Щуката се готви за скок + Къде кълве? 15 февруари - 21 февруари 2014
All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти