« назад


Четири стъпки за ориентиране на непознат водоем

Четири стъпки за ориентиране на непознат водоем. Успехът на риболова в непознати води до голяма степен зависи от избора на място. Изследвайте в четири етапа новия водоем - едва тогава вие бързо ще установите и съставите мнение за хищните риби, които го обитават.

Вие стоите на брега на водоема и нямате представа къде на откритата вода да търсите хищниците. Известно е, че костурите, щуките и бялата риба не са равномерно разпределени по целия водоем, а се концентрират на определени участъци. И така, къде трябва да ги ловим, къде риболовът ще е с най-малко загубено време? Шаранът, линът и другите шаранови риби може да привлечем със захранка дори и на случайни места. Но при риболова на хищни риби напълно зависите от избора на мястото. Стръвта задължително трябва да мине в близост до хищника и само в този случай той би се хванал. Много опити на нови водоеми завършват с неуспех, защото сме ловили там, където няма риби, като се предаваме още преди да сме открили стоянките им. Жалко!
Но има метод, който и на непознат водоем бързо носи риби. Аз съм пробвал тази тактика на много водоеми по време на пътуванията си и винаги съм имал успех. При това последователно трябва да направите само четири стъпки.
Първа стъпка: разузнаване
Изследвайте водоема за наличие на перспективни места. Най-просто е това да се извърши с лодка и с помощта на сонар. Но внимателният риболовец и от брега може да има успех. Обръщайте внимание на дъното край брега. Най-често измененията в бреговия релеф продължават и под водата. Наносът нерядко преминава в ръб, а възвишението на брега - в костурови хълмове под водата. Високите брегове показват големи дълбочини, падналите дървета говорят за места, подходящи за щука. При риболов с лодка и без сонар може да открием костурски възвишения, пускайки котвата да виси на половината дълбочина. Ако недалеч от брега се натъкнем на нещо, значи сме открили хълм или ръб. Ловете винаги там, където релефът се различава от останалото дъно. Дали това ще е хълм, жлеб или ръб – хищниците обичат местата, които по нещо се отличават от останалото дъно на водоема.
Бялата риба предпочита пясъчно и чакълесто дъно, щуката и бялата риба се крият над тинестото. Обръщайте внимание на малките рибки. Там, където уклеят и бабушките се мотаят далеч от брега на повърхността, недалеч са и хищниците. Тези места най-лесно се намират сутрин и вечер, когато повърхността на водоема е спокойна. На големи водоеми се препоръчва използването на бинокъл. Понякога даже може да наблюдавате как стада костури и щуки ловуват за дребни рибки. И веднага ви става ясно къде да ловите. Обръщайте внимание и на водоплаващите птици. Чаплите в повечето случаи се въртят на богати на храна места, нерядко над костурски хълмове и ръбове. Още по-отчетливи са сигналите на големия гмурец. Те се гмуркат в дълбочина там, където има стада от дребни рибки. Там също така стоят и щуките, белите риби и костурът. Обръщайте внимание и на местните риболовци. Ако повечето от тях дълго се задържат на едно място, лесно е да се предположи, че там “кълве”.
Стъпка две: търсене
Ако вече сте се ориентирали, започнете да ловите със спининг покрай брега или с тролинг от лодка. Така вие систематично ще обследвате водоема и по-отблизо ще се запознаете с различните места. При това ще може да хванете и риба. Използвайте по възможност малки примамки, които могат да бъдат интересни и за костура: въртящи блесни, малки воблери и туистери. Костурът е много активен хищник. Колкото повече риби хванете, толкова те по-отчетливо са представени в избрания от вас водоем. Там, където е костурът, почти винаги “патрулира” и щуката, а нерядко и бялата риба. При риболов с потъващи примамки си отбележете каква е дълбочината и местата. За целта проверете колко време е необходимо на примамката, за да потъне на дълбочина 1 м. След това заметнете и бройте за колко време ще потъне до дъното. Постарайте се да разберете къде са разположени дупките и ръбовете. Ако примамката се закача за водни растения, твърде вероятно е на тези места в засада да има и щука.
Мида, закачена за тройката? Може би това е богато на храна място, например ръб. Придвижвайте се бързо, за да изследвате колкото се може повече участъци. Малко повече се задържайте на онези места, които по време на наблюдението са ви се сторили интересни, или тези, на които сте открили риби. След втората стъпка направете заключения като за големи водоеми. Добре е да имате в ръката си карта на мястото, за да отбележите на какви места са болшинството от кълванетата? Къде според вас се е концентрирала рибата? Какви зони са се оказали безжизнени и др.
Стъпка три: концентрация на вниманието
Сега вие може да очаквате най-добри улови. Оставете в покой широките открити площи, където явно може да уловите по-малко риби, и се концентрирайте на тези, които при вашите обиколки със спининга са се оказали най-добри. Съществуват две възможности: първо, вие се насочвате към тези места със спининга и систематично ги облавяте с различни примамки, в това число и по-едри. Този вид риболов се препоръчва особено при лов на костур и бяла риба. Това са пасажни риби, които обикалят по целия водоем. Ако изследвате повечко места, вероятността да попаднете на стадо риби значително нараства.
Второ, закотвяте се на някакво място и чакате с подадена на дъно или плувка рибка примамка. Този риболов се препоръчва при лова на щука. Най-често този участък е ограничен. Вие може да предполагате кога щуката ще стартира лова си. Освен това винаги имате възможност да се преместите на друго място, ако дълго време нищо не се случва.
Непременно използвайте методи и примамки, в които сте сигурни – например изпитан воблер, който на познат водоем се явява като неотразим, или рибка примамка с дрейфуваща плувка, ако обикновено ловите по този начин. Сега може да действате по два начина: да ловите на тези места, където с голяма вероятност стоят хищниците, и да използвате методи, в чийто успех изобщо не се съмнявате. По този начин вие ще имате доверие към стръвта, а с това и необходимото търпение. Ще видите, че успехът задължително ще дойде.
Само че често се постъпва по-различно. Замята се на първото попаднало място, използвайки недоказани методи, които на неизвестен водоем като че ли трябва да заработят. В този случай риболовецът няма доверие нито към мястото, нито към метода, а и няма достатъчно издръжливост и търпение. Затова той се мести на следващото място, към което има още по-малко доверие...
Стъпка четири: Експериментирайте!
След като ви се отдаде да уловите няколко риби, започнете да експериментирайте с примамките и методите. Правете това на изпитани места, за да могат примамките ви да достигнат до хищниците. Експериментирайте най-добре с друга линия, а на първата ловете така, както и преди. При риболова на щука може да пробвате да работите и с плувка от платно, паралелно с дънен риболов на мъртва рибка, за бялата риба с туистер заедно с парче риба на дъно. При риболова на костур със спининг трябва да предложите малка рибка по метода “патер ностер”. Колкото по-разнообразно експериментирате, толкова по-голям риболовен успех може да имате.
Мартин Верле
Четете още в Риболовец
actualno.com


Избрани сайтове Четири

Най-актуални страници Четири

 • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

 • Курсове по Adobe InDesign - страниране и предпечат Adobe InDesign

 • Курсове по Adobe Illustrator - векторна графика и реклама Adobe Illustrator

 • Най-нови обяви

 • Изгодни нощувки в Пловдив
  Хотел Тракарт Резиденс е семеен хотел, намиращ се на тиха уличка ул. «Поп Златан

 • Електрически конвектор Atlantic 2000W
  Електрически конвектор с електронен термостат Atlantic, F118 Design 2000 W е с ч

 • + Вадят 25 кг. сом от Марица + Със 75 хиляди балкански пъстърви зарибиха притоците на река Лом + Държим световния рекорд за Балканска пъстърва. + Опасна риба беше уловена в района на егейския остров Саламина + Уловиха гигантски калкан в Черно море + 1800 шарана пуснаха в язовир Тракиец + Спешни мерки срещу риба- убиец + Романтиката на риболова в Гърция + Седем са опасните язовири в Стралджанско + Тропическа риба се появи край холандския бряг + Заплаха от вирус тегне над шараните + Кормораните завладяват Европа + Рибата е на изчезване в Мраморно море + Гигантска сьомга в Калифорнийска река + Сомовете-човекоядци - мит или реалност + Трофейни щуки се мамят край Писарево + Рибарството допринася за разпространението на ХИВ + Риболовен турнир за журналисти + Рибари на бунт + Рибата в Гърция намалява заради прекомерния улов + Зарибяват трудно достъпните места на река Арда + Спътници срещу бракониери + Българин си купи риба на 150 години + С 3 000 броя бял амур ще бъдат зарибени язовирите: + По 150 риболовни билета се издават на ден + Започва зарибяването на реките в Кюстендилско + Национално сдружение на ловците и риболовците + Откриват плаж на река Дунав + Заловиха криминално проявени бракониери с над 100 кг риба + Бабушките огладняха... + Атакуват *Стамболиеца* по суша и вода + Динамиката на пролетния риболов + От 15 Април *сух режим* за рибарите + Речните корекции стават актуални + Трофейни костури кълват на *Тараторското* + Четири стъпки за ориентиране на непознат водоем + Как да си изберем влакно за риболов на плувка + Шарани на Белопопци + Ловят се *платики тупалки* на Чепинци + Удължиха забраната...Шамар за рибарите. + Рибарите тръгват в атака + Риболов - Кефали налитат на черници + Получен сигнал за мъртъв делфин в община Бургас + Пуснаха 10 000 сивена в язовир Искър + Британец хвана 45-килограмов гол шаран... + Време е за сомовете + Бразилец улови рекорден червеноопашат сом + Сезонът на амура + Хлябът като примамка + Намериха цаката на ТОЛСТОЛОБА + Пъстърви Гиганти в река Струма + Белите мрени пощуряха + Качамак ... Менюто на рибите + Отровен Дракон.... как се готви + В жегата - Уклеят е сигурен! + Менюто на рибите - Тесто + Кефалите обожават насекоми + Зарибиха река Янтра + С хайвер за пъстърва + Шарански емоции на язовир Баниска + Риболов: Време е за бяла мряна + С доматче за бял амур + Дунавски риболов под село Остров + Софиянец хвана щука 5, 5 кг. на Челопечене! + Зарибиха с 61 хиляди пъстърви + Менюто на рибите-Шаранът се храни и с картофи + Есенен тролинг за гладни хищници + Менюто на рибите - Карантията като примамка + Риболов: Почват скобарските фиести + Канални сомчета спасяват риболова и в студа + Бразилец чупи рекорд с паунов костур + Рибари щурмуват платените водоеми + Рибар улови 90-килограмов сом + Амурът налита на шоколад + Нов хит на река Янтра - бяла мряна + Рибата замества слънчевата светлина + На риболов в Гърция + Риболов в Керамоти, Гърция + Яжте риба срещу рак на червата + Щуката живна в язовирите + Щуката се готви за скок + Къде кълве? 15 февруари - 21 февруари 2014
  All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти