Риболов: Трофейни костури кълват на *Тараторското*

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Трофейни костури кълват на *Тараторското*

Трофейни костури кълват на *Тараторското*. Гигантите изместват по популярност дори шарана.

МЛАДЕН МАРКОВ
markov2009@abv.bg

Дойде времето на трофейните костури, които всяка пролет показват невероятна агресивност на "Тараторското". Това езеро се намира в землището на софийското село Габра, популярно и като Чукурово /на името на близката въглищна мина/. По традиция първите костури от "тежката категория" излизат още в края на април, но най-добре се ловят през май, когато майсторите дори правят забележителни серии. Става дума за раирани бодливци от килограм и нагоре, каквито просто няма къде другаде да се хванат по това време, а и изобщо.
Първите уловени трофеи за тази година вече са факт, но капацитетите са убедени, че голямото преследване тепърва започва. Сега отиват на заден план всякакви други обитатели на езерото, дори най-търсените шарани и амури. Защото времето на едрите костури е ограничено.
Хора от "постоянното присъствие" на езерото твърдят, че за тях няма по-добра стръв от жив слънчак при това от по-едрите, каквито често досаждат на рибарите, търсещи мирна риба на бял или торен червей. Залагат ги на дънни въдици и очакват ръстовите хищници да тръгнат на лов. Това обикновено става в привечерните часове, когато са възможни и серийни изяви. Риболовът на "Тараторското" е платен, така че водоемът е дотъпен и във времето на всеобщата забрана, свързана с размножителния период на рибите.
Трофейните костури не са лъжица за всяка уста. Който търси силните емоции- да опита, за останалите има достатъчно мирни риби.
Избрани сайтове костури