Лов: Европейци отстреляха 134 наши муфлона, ловци, ловен туризъм

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Европейци отстреляха 134 наши муфлона

Европейци отстреляха 134 наши муфлона.
Международният ловен туризъм носи солидни печалби на страната.

Младен Марков
markov2009@abvbg
Наскоро от Изпълнителната агенция по горите обявиха някои любопитни данни, свързани с организирания ловен туризъм у нас през отминалата 2009 година. Близо 4000 ловци са се възползвали от възможността да ловуват по българските гори. Най- често гостите на страната ни по линия на международния ловен туризъм са от Германия, Италия, Испания, Франция, Гърция. Много българи вече също си позволяват да се възползват от организирания ловен туризъм и срещу съответното заплащане да гръмнат солидно животно. Ловува се на благороден елен, лопатар, муфлон, дива свиня. Има чужди ловци- почитатели на дребния дивеч, които пристигат специално заради лова на пъдпъдъци.
Гостите на страната ни, дошли с амбицията да се отчетат с трофейно животно, обикновено са задоволявали ловните си страсти. Отстреляни са 162 благородни елена /от тях 77 са трофеен отстрел/, 133 елени лопатари /33 трофейни/, 134 муфлона /57 трофейни/. Дивите свине, реализирани при организиран ловен туризъм, надхвърлят 3000.
Да отбележим и рекордите- благороден елен с най-много точки по CIC- 245,18, е отстрелян в Държавно ловно стопанство "Дунав", елен лопатар с 203, 05 точки по СIC е повален в Ловно стопанство "Студен кладенец", муфлон с 218, 5 точки по CIC- в Държавно ловно стопанство "Женда", дива свиня със 134, 4 точки по CIC е отстреляна в Държавно ловно стопанство "Миджур".
Приходите от организирания ловен туризъм за 2009 г. надхвърлят 2,5 млн.евро и макар да са леко занижени в сравнение с предходната година, си остават солиден аргумент в полза на утвърждаването на този бизнес.
Очевидно нашият дивеч продължава да поддържа висока репутация сред европейските ловци. Хората с "по-дълбоки" джобове с удоволствие пътуват до България и както се вижда, покрай своята страст успяват да ги "изпразнят".
в.Уикенд, 17-23 април 2010 година
Избрани сайтове туризъм

  • Гледай в интернет! Gledko.NET - видяно в мрежата- За дома, Музика, Изкуство, Мода, Медии, Образование, Здраве, Красота, Туризъм, Любов и отношения, ...

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти туристическа туристически агенции екскурзия екскурзии Самолетни БИЛЕТИ. Автобусни билети за ЕВРОПА. Автобусни и самолетни екскур ...

  • ФотоТур - Поклоннически и опознавателен в България, Турция и Гърция ФотоТур - Поклоннически и опознавателен в България, Турция и Гърция. Имаме традиция и опит в това начинание от 1991г. Целта ни ...