Намериха мъртъв делфин на плажа

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Намерен е мъртъв делфин...

Намериха мъртъв делфин на плажа

Сигнал за намерен мъртъв делфин е постъпил днес в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Морският бозайник е открит на Северния плаж в Бургас. Това е първият случай по южното Черноморие за тази година.
Делфинът е от вида муткур и е защитен по Закона за биологичното разнообразие. Екземплярът е с дължина около метър. Трупът е в много напреднал стадий на разлагане, с липсваща глава. Мъртвото животно е отстранено от пясъка.
Намерените през периода април - август миналата година мъртви делфини бяха 23 на брой. Приблизително толкова бяха открити и през 2006 г. Според експертите една  от възможните причини за смъртта им е била оплитане в рибарски мрежи, тъй като  много от намерените екземпляри са били без гръбни и опашни перки или с други наранявания.
Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. При намиране на мъртъв делфин гражданите могат да сигнализират на зеления телефон в РИОСВ - 056/ 813 212 или на телефон 112.
© DarikNews.bg
снимка: © riosvbs.eu 


 - Намериха мъртъв делфин на плажа


Избрани сайтове делфин

Най-актуални страници делфин

  • Дубай - Перлата на Ориента - 7 нощувки - 06.10.2019; 13.10.2019г. повече » ...