Учени превръщат пеперуди в хомосексуалисти, за да спасят реколта

Учени превръщат пеперуди в хомосексуалисти, за да спасят реколта

Учени превръщат пеперуди в хомосексуалисти, за да спасят реколта

Експерти по овошките са разработили новаторска техника за спасяването на реколти на стойност милиони лири. Тя се състои в превръщането в хомосексуалисти на пеперудите, чиито гъсеници повреждат ябълките и крушите, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Когато се излюпят, ларвите на ябълковия плодов червей започват да копаят тунели, за да стигнат до семките и да си устроят угощение с тях. Досега единственият начин да им се попречи беше пръскането на овошките с пестициди. По този начин обаче загиват и безвредни насекоми.

Технолози от веригата супермаркети "Сейнсбъри" са открили как да се справят с проблема - като покриват мъжките пеперуди на ябълковия плодов червей с феромони. Феромоните са естествени "парфюми", използвани от женските, за да привличат мъжките екземпляри. Покритите с феромони "ароматизирани примамки" успяват да привлекат мъжките и женските остават неоплодени.

"Ябълковите червеи са в състояние да унищожат цяла реколта, ако се оставят без контрол. Новата техника, чрез която се стимулира привличане на мъжки от мъжки екземпляри, предизвиква смущения в размножаването на вредителите и значително намалява броя им. Феромоните са естествени химикали и за разлика от други вещества са безопасни за употреба", обяснява говорител на "Сейнсбъри". БТА
actualno.com
снимка: actualno.com
Избрани сайтове хомосексуалисти