Рибари и Бракониери атакуват *Стамболиеца* по суша и вода

От пресата... - Атакуват *Стамболиеца* по суша и вода

Атакуват *Стамболиеца* по суша и вода.
Рибари и бракониери делат мегдан на язовира.

Рибари вече предприеха традиционната пролетна офанзива, атакувайки язовир "Ал.Стамболийски" от всички посоки. От брега започнаха с уклея още от началото на март, после уловът се разнообрази с бабушка, а напоследък все по-често се обажда и каракуда. Засега палаткови биваци липсват. Времето е променливо, често ветровито и не съвсем подходящо за нощувка сред природата, затова рибарите предпочитат еднодневни излети.
МЛАДЕН МАРКОВ
Markov2009@abv.bg
Настъпление се забелязва в последните дни и по вода. Лодките вече кръстосват водната шир, влачейки всевъзможни изкуствени примамки. Язовирът държи стабилна популация от хищници- сом, бяла риба, щука, костур. На тролинг обикновено търсят смадок /така местните рибари казват на бялата риба/ и сом, докато щуката я ловят в обрасли участъци около бреговата зона.
Първите опити да се хване елитен хищник от лодка се оказаха неуспешни. Дори и най-печените майстори, сред които е небезизвестният Милчо Ефрейтора от Севлиево, обходиха язовира, без да отчетат удар. Но всички са убедени, че е въпрос на кратко време бялата риба да отвърне на предизвикателството. Силиконовите примамки обикновено дават резултати и се набляга именно на тях при търсене на смадок. Е, за сома май още е рано, но него ще ловят, след като отмине забраната, свързана с размножителния период на рибата.
Апетити на бракониери също не липсват, въпреки засиленият контрол от страна на ИАРА. "Стамболийски" беше разграден двор и имаше славата на един от най-тарашените язовири в недалечното минало. Сега попада в списъка на водоемите, определени изцяло за любителски риболов, и всякакво присъствие на мрежи си е откровено бракониерство. На два пъти в рамките на двайсетина дни служителите от Ловешкото звено при рутинна проверка се натъкват на километрични мрежи, заложени в дълбоките участъци на язовира, където най-трудно се откриват. Новото ръководство на ИАРА обяви тотална война на бракониерите и като че ли започва да печели все повече битки. Все още обаче е твърде рано да се окаже, че е спечелила войната.
в.Уикенд, 3-9 април 2010 г.
Избрани сайтове язовира