Консумирайте пчелен мед

Консумирайте пчелен мед

София. Да върнем културата на българския и европейския потребител в консумацията на мед във все по-комерсиализираното ни общество

 - за това апелира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с ръководството на Федерация на европейските пчеларски организации „Апиславия”, съобщиха от министерството. Трябва да обърнем особено внимание на безопасността на храните в името и на нашите деца. Като министър и родител, считам че инициативи като „Училищно мляко” и „Училищен плод” допринасят за повишаване интереса на подрастващите към здравословното хранене. В тази връзка предлагам следващата кампания да бъде под надслова на меда.
Министър Найденов изтъкна, че климатичните условия в нашата страна благоприятстват за производството на изключително качествени пчелни продукти. Това е предимство, което поставя бранша на едно високо конкурентоспобно ниво на европейския пазар. Президентът на фондацията инж. Стефан Стефанов запозна министър Найденов с организацията на предстоящия в началото на септември 18-ти юбилеен конгрес. Той ще бъде организиран под патронажа на министъра на земеделието и храните. За участие в събитието са поканени депутати от Европейския парламент и представители на всички страни-членове на „Апиславия”, които ще обсъдят проблемите на пчеларството в Европа и предложения за неговото стимулиране и развитие. Ще се дискутира и подобряване на контрола и повишаване качеството на пчелните продукти.
В рамките на конгреса ще бъде представено и Международно специализирано изложение „Апиекспо”. Европейската федерация на пчеларските организации „Апиславия” тази година ще отбележи 100 години от основаването си. Основните цели са да се съдейства за комплексното развитие на пчеларството.
*

Избрани сайтове „Апиславия”