Незаконен износ на изключително редки птици

Незаконен износ на изключително редки птици

Незаконен износ на изключително редки птици, осуетен на ГКПП Ферибот Видин

Служители на ГКПП Ферибот Видин, предотвратиха незаконен износ на 2 птици от изключително редкия за България вид ястребов орел (Hieraaetus fasciatus), с фалшиви придружителни документи.
Видът фигурира в Закона за биологичното разнообразие, Приложение 2 на Международната конвенция CITES и Приложение А на Регламент ЕС 338/97, уреждащ прилагането на CITES конвенцията в рамките на Европейския съюз.
Интересен щрих от този случай е, че лицето, изнасящо птиците, се е представило за служител на Зелени Балкани, какъвто, разбира се, не е. Повдигнати са му обвинения за 3 нарушения – митническо, за използване на документи с невярно съдържание и за нарушение на Закона за биологичното разнообразие, а птиците са конфискувани и настанени в Спасителния център за диви животни.
Числеността на хищните птици в нашата природа намалява с бързи темпове не само заради унищожаването на местообитанията, но и заради огромните размери на незаконната търговия и изземването на птици от природата, а ястребовият орел е един от драстичните примери за това.
Изказваме изключителни благодарности на служителите на ГКПП Ферибот Видин, осуетили опита за износ, както и на колегите ни от БДЗП, съдействали на митническите служители да се свържат с Министерството на околната среда и водите и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.
Надяваме се, нарушителят да получи максимални наказания и по трите обвинения, за което Зелени Балкани ще използват целия си авторитет и капацитет. Само така ще стане ясно, че България полага усилия за прекратяване на незаконния трафик на животни през границите ни.
За повече информация по случая:
Ивайло Клисуров - Управител на Спасителния център за диви животни, Зелени Балкани
моб.тел. 0886 570 052

iklisurov@greenbalkans.org


Единият от орлите
Конфискуваните птици
Конфискуваните птици
Единият от орлите
Ивайло Клисуров от Зелени Балкани, с една от птиците
Ивайло Клисуров от Зелени Балкани, с една от птиците


Избрани сайтове птици

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници птици

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Fly HB Carioca 2 кг

  • Най-актуални страници птици

  • Fly HB Carioca 2 кг

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...