Лов: Мръсните номера на лисицата

Мръсните номера на лисицата

Всеки ловец, който е имал "вземане-даване" с лисица, е запознат с някои от типичните и мръсни номера.

След изстрела пада, без да дава признаци на живот, а когато вниманието към нея вече е притъпено, внезапно скача и изчезва в шубраците. В други случаи пък ще се извърти и яростно ще захапе крака на приближилия я ловец. Хората са казали "на лисица вяра да нямаш" и това е самата истина.
Какво я кара да показва такова поведение? След изстрела поразеното животно изпада в шок, макар и да е леко ранено, и за известно време губи ориентация. Ако не са засегнати жизненоважни органи, скоро се съвзема и реагира според ситуацията- с бягство или самозащита.
За да няма неприятни инциденти, ловците винаги трябва да имат едно на ум. Всъщност, кучето ще я довърши, ако е наблизо, но при липса на помощник, уверяваме се в точността на изстрела чрез побутване на привидно безжизненото тяло, но не с крак, а с тояга или пръчка, за всеки случай. Има един сигурен белег, по който опитните ловци познават дали лисицата е предала богу дух или само се прави на такава. Аналният отвор на мъртвата лисица е отворен, а опашката обикновено е изместена встрани. Ако си стиска дупето и го прикрива с опашка, значи не е безопасна.

Статия от в. Уикенд, събота 27.март-2 април 2010г., брой 13 /333/ Година VIII
Избрани сайтове лисицата